Přehled tisku

0:00
/
0:00

SMS služba na zjištění alkoholu v krvi a době, dokdy ho organismus odbourá, začala fungovat v ČR jako v druhé zemi na světě, píše Právo. Po zadání údajů dostane klient do minuty na mobil zprávu, kdy bude moci zasednout za volant, uvedl člen sdružení Sananim Pavel Kubů. Zpráva stojí 20 korun. Zájemce písmenem M nebo Z uvede pohlaví, bez mezery připojí věk a hmotnost, dobu, kdy začal pít, druh a množství alkoholu.

Lukáš Kohout,  foto: ČTK
Lukáš Kohout vyvázl s podmínkou za to, že jménem Jana Kavana podvodně cestoval po světě letadlem, píše MF Dnes. Dnes třiadvacetiletý mladík Lukáš Kohout zorganizoval první "falešnou státní návštěvu" v dějinách České republiky. V prosinci 2002 u firmy Silesia Air objednal letecký speciál na Srí Lanku, kam také s kamarády odletěl. Nikomu ani nepřišlo příliš podezřelé, že letadlo bylo objednáno 7. prosince a letělo se o pouhé dva dny později. Kohout si také jménem parlamentu objednal na cestu ochranku za 97 tisíc korun. Let neslavně skončil na Kypru, když se ukázalo, že není vyjednaný přelet nad Indií. Když přišla poslaneckému klubu ČSSD faktura, všechno vyšlo najevo. Kohout o cestě předem vyjednával s tehdejším konzulem na Srí Lance Josefem Pěnkavou. Poslal mu také oficiální nótu o návštěvě. Kohout přiznal, že měl v textu gramatické chyby a ukončil dokument výrazem "se soudružským pozdravem". Kromě toho ještě odebral od prodejce letenky za půl milionu. Lhal, že jsou určeny na služební cesty Poslanecké sněmovny, a cestoval do Thajska, Jihoafrické republiky, do Belgie i jinam. Předsedkyně senátu Obvodního soudu v Praze 1 Dana Šindelářová včera vyměřila Kohoutovi podmíněný trest dvou let vězení s pětiletou zkušební dobou. Podle soudu způsobil škodu 1,6 milionu, ale soud ho nechal zaplatit jen 130 tisíc. Lidé, kteří chtějí hlasovat v parlamentních volbách, možná nebudou muset chodit do volebních místností, píší HN. Poslance a senátory by mohli volit poštou. Předpokládá to novela volebních zákonů, kterou sněmovna pustila do závěrečného čtení. Poslanci o korespondenční volbě zřejmě rozhodnou už v říjnu. Aby začal nový zákon platit, musí ho ve stejné podobě schválit sněmovna i Senát. Po možnosti hlasovat poštou volali zejména čeští krajané, ale vláda chce umožnit korespondenční hlasování všem českým občanům ve volbách do sněmovny i do Senátu. Autoři předlohy doufají, že by to přispělo ke zvýšení účasti lidí v parlamentních volbách.


Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Vzestup popularity premiéra Jiřího Paroubka se zastavil, píše MF Dnes. Podle průzkumu, který včera zveřejnila agentura STEM, premiéra kladně hodnotí o devět procent lidí méně, než tomu bylo v zatím posledním (červencovém) měření popularity politiků. I po problémech s policejním zásahem na CzechTeku se však Paroubek dokázal udržet na prvním místě žebříčku. Podporuje ho 54 procent lidí. Na druhé místo se vyšvihl nový ministr kultury Vítězslav Jandák. Ocitl se tak hned napoprvé na samém vrcholu a na premiéra ztrácí jen dvě procenta. "Přišel do vlády jako poměrně známá osobnost," vysvětlil důvod Jandákova úspěchu Stanislav Hampl z agentury STEM. Vedení ČSSD hodlá využít Jandákovy popularity v nadcházejících volbách. "Chtěli bychom, aby byl lídrem v Jihočeském kraji," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus.


Stíhaný miliardář Radovan Krejčíř se nemusí obávat brzkého vydání ze Seychelských ostrovů do České republiky, píší LN. Minimálně měsíce mu nic takového nehrozí. Dřív, než totiž stačila z Česka odejít žádost o jeho vydání, seychelské úřady diplomatickou cestou oznámily, že extradiční žádost nebude akceptována do doby, než bude mezi oběma státy uzavřena smlouva o vydávání stíhaných a odsouzených osob. Včera to oznámil mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Pro ministerstvo spravedlnosti to podle něj znamená jediné. "Urychlit jednání o uzavření příslušné smlouvy tak, aby se obvyklá doba jednání o takovém druhu smlouvy, která trvají i několik let, zkrátila na dobu v řádu měsíců," konstatoval Dimun. Krejčíř je v Česku stíhán za majetkové trestné činy a přípravu vraždy celníka. Před třemi měsíci zmizel policistům při domovní prohlídce v luxusní černošické vile. Interpol české policii potvrdil, že Krejčíř je i s manželkou, která je v ČR stíhána za praní údajně manželových špinavých peněz, a synem na Seychelách. Všichni tři mají tamní občanství.


Za hranicemi České republiky letos zahynulo více než sedmdesát našich občanů, z toho polovina během dovolených, píše MF Dnes. Mnohokrát jde o přirozená úmrtí, ještě častěji však za to může risk a podcenění situace -bez znalosti terénu se v nevhodném oblečení a bez zásob vydáváme na dlouhé túry, přeceňujeme síly na moři i na silnici, podceňujeme počasí a nedáme na rady místních. V Chorvatsku a na Slovensku, kam Češi a Moravané jezdí nejčastěji, vedeme smutné tabulky úmrtí. U Jadranu již letos zahynulo osmnáct lidí, na Slovensku třináct. Vedeme také žebříčky dopravních nehod, loni v Chorvatsku bouralo na čtyři sta našich aut. Letos se díky nově otevřené dálnici k moři snížil počet smrtelných úmrtí na silnicích, nehod však neubývá. Český psycholog Ivan Skalík říká: "Souvisí to s naučeným nerespektováním všech pravidel," říká. Jako další příklad uvádí divoké chování českých řidičů na silnicích. Skalík si také myslí, že máme větší sebevědomí - i díky rostoucí ekonomice a vyšším platům. Stále více lidí si kupuje plachetnice, říká, a má na to se věnovat adrenalinovým sportům. "Najednou je celá republika plná kapitánů, ale na Západě jde o lidi, kteří na jachtě vyrůstali odmala, znají moře a vědí, jak se na něm chovat," dodává.


Ministerstvu financí se nelíbí pomalý pokles cen benzínu u čerpacích stanic. Proto zahájilo v posledních dnech cenové kontroly pohonných hmot v jednotlivých krajích, píše Právo. Prodejci se ale kritice brání a rovněž analytici tvrdí, že ceny u pump vždy reagují na vývoj cen benzínu na světových burzách s určitým zpožděním. Ministerstvo chce posoudit, zda nedochází ke zneužívání výhodnějšího hospodářského postavení na trhu a k uplatňování vyšších cen, než jaké by se utvářely na konkurenčním trhu. Šetření ministerstva se zřejmě dotkne pouze velkých hráčů. Podle zástupce ředitele odboru cenové politiky ministerstva Františka Smrčky je šetření malých firem bezpředmětné, protože mají příliš slabé postavení a nemohou ho zneužít.


Armáda nakoupí stovky nových nákladních automobilů Tatra za několik miliard korun. Rozhodla o tom vláda, píší Lidové noviny (LN). Ministerstvo obrany se rozhodlo nakoupit terénní vozy bez výběrového řízení - jsou totiž podle ní strategickým vojenským materiálem, v jehož případě je takový postup možný. Celkem má armáda dostat téměř tisíc vozů za cenu kolem pěti miliard korun. Terénní tatry nahradí zastaralý vozový park tvořený Pragami V3S a auty sovětské výroby. Více než polovinu budou tvořit valníky, zbylé vozy mají být vybaveny různými nástavbami podle potřeby armády. Tatry by měly díky pancíři vydržet útok ručními zbraněmi či najetí na protipěchotní minu.


SMS služba na zjištění alkoholu v krvi a době, dokdy ho organismus odbourá, začala fungovat v ČR jako v druhé zemi na světě, píše Právo. Po zadání údajů dostane klient do minuty na mobil zprávu, kdy bude moci zasednout za volant, uvedl člen sdružení Sananim Pavel Kubů. Zpráva stojí 20 korun. Zájemce písmenem M nebo Z uvede pohlaví, bez mezery připojí věk a hmotnost, dobu, kdy začal pít, druh a množství alkoholu. Velké pivo je označeno A, malé je B, deci vína je C, malý panák destilátu je D. Za písmeno se číslicí připojí množství sklenic. Obratem se zákazník dozví aktuální hladinu alkoholu v krvi, čas, kdy hladina klesne na nulu, a stručné informace o rizicích.


Zemědělská a potravinářská inspekce poprvé v Česku uzavřela supermarket, protože ohrožoval zdraví lidí, píší LN. Občas se v prodejnách myši objeví, ale něco takového jsme ještě neviděli, popsali včera stav jindřichohradecké prodejny potravin Hypernova kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Myší trus, živé a mrtvé myši byly podle kontrolorů v podstatě všude. V regálech našli rozkousané sáčky s moukou, cukrem, těstovinami, kořením, instantními polévkami, vločkami, rýží, lupínky a popcornem. Hromádky myšího trusu ležely i v policích s majonézami, kečupy a sójovými omáčkami. Množství myšího trusu leželo na zemi v přípravně pečiva a zákusků, kde inspektoři našli také prokousané igelitové sáčky, opět zaneřáděné trusem.