Přehled tisku

0:00
/
0:00

Česká republika se stala oblíbeným cílem zahraničních realitních fondů. Za první pololetí utratili tito investoři v Česku téměř 16 miliard korun (520 milionů eur). V meziročním srovnání to představuje nárůst o 75 procent, napsaly Hospodářské noviny. Výnosnost českých nemovitostí přitom klesá.

Premiér Jiří Paroubek si prohlédl pozemky údajně poškozené účastníky technoparty CzechTek,  foto: ČTK
Páteční noviny v souvislosti se zásahem proti taneční party na Tachovsku informují, že premiér Jiří Paroubek poprvé výslovně připustil možná policejní pochybení. Ve většině celostátních deníků se také objevila placená inzerce opoziční ODS, která na premiéra útočí. Jako "sto dní laciných gest" hodnotí dosavadních sto dní Paroubkovy vlády.

Nad Paroubkovým připuštěním, že porušení zákona je u policistů při rozsahu akce velmi pravděpodobné, se Lidové noviny velmi podivují. "Když to věděl, jak mohl s rozhodností hodnou šerifa z Divokého západu již v pátek vyzývat k 'velmi rázné' akci? " nechápe autor sloupku Lidových novin. Na svoji obranu ale Paroubek, jehož různé články přinášejí hned dva deníky, v Mladé frontě Dnes napsal, že sice k razantnímu zásahu policie vyzval, ale pouze "pokud bude porušen zákon". Tento nezbytný dovětek ovšem podle něj není uváděn.

ODS podle komentátora Lidových novin propásla příležitost, když Paroubkovi "neomáchala nos v louži nepravdivých a zavádějících výroků, kterou si pod sebe nadělal". Tak alespoň - prý zcela správně - hřích připomíná v inzerátu. Inzerát totiž vyjmenovává v jednotlivých bodech hříchy sociálních demokratů. Některé z nich jsou podle komentátora Lidových novin závažné, jiné diskutabilní. Inzerát ODS mimo jiné hlásá, že Paroubkovy výroky probouzejí ducha husákovsko-jakešovské doby, uvádějí Lidové noviny.


Vojenská policie si ve výběrovém řízení pořídila přístroje pro noční vidění. Vojáci za výrobky norské firmy Simrad zaplatí asi 10 milionů korun. Tendr však má několik sporných bodů, píší Hospodářské noviny. Do soutěže se přihlásila také přerovská Meopta, jejíž přístroje byly podle neoficiálních informací téměř o polovinu levnější. Podle listu mohlo rozhodnout, že český přístroj Klára váží 447,6 gramů, což je o 7,6 gramů více, než byl požadavek vojenské policie. Podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka ale váha nebyla rozhodující. "Zásadní rozdíl mezi norským a tuzemským výrobkem je v technické úrovni zesilovače jasu obrazu. Což je prakticky nejdůležitější prvek přístroje pro noční vidění," uvedl. Navíc podle něj Simrad na jedno nabití vydrží déle než Klára a má i další výhody. Podle nejmenovaného experta by ale nebylo složité namontovat do Kláry takový typ jasu obrazu, který si zákazník přeje, i když to pak může zvýšit cenu. A Simrad má prý nejen výhody, ale i nevýhody. Například používá dva zdroje energie, zatímco všechny moderní přístroje používají jen jednu baterii. Neúspěšná Meopta ale sporné body tendru podle Hospodářských novin rozviřovat nehodlá. "Respektujeme rozhodnutí zadavatele," uvedl ředitel pro obchod a vývoj Vítězslav Moťka.


Česká republika se stala oblíbeným cílem zahraničních realitních fondů. Za první pololetí utratili tito investoři v Česku téměř 16 miliard korun (520 milionů eur). V meziročním srovnání to představuje nárůst o 75 procent, napsaly Hospodářské noviny. Výnosnost českých nemovitostí přitom klesá. "Ze 7,9 procenta koncem loňského roku klesla průměrná výnosnost na současných 7,5 procenta. V západní Evropě ale takové investice vynášejí 4,5 až pět procent ročně," vysvětluje zájem zahraničních firem Cory Hrncirik se společnosti CB Richard Ellis. K atraktivitě Česka přispělo také současné ochlazení západoevropských realitních trhů. "Povinnost fondu je investovat kapitál, a pokud západní trhy nejsou dostatečně atraktivní, je nutné vstupovat na zajímavější trhy ve střední a východní Evropě," řekl manažer pražské firmy Lighthouse Vltava Waterfront Towers Jan Lovětinský. Největší letošní transakcí je investice německých fondů Deutsche Immobilien Fonds, které odkoupily část portfolia společnosti Europolis. Za celkem 180 milionů eur německé fondy získaly kancelářské objekty Hadovka, Technopark a Danube House a nákupní centra Olympia v Teplicích a Mladé Boleslavi.


V případu údajného česko-slovenského gangu kuplířů s luxusními prostitutkami, jehož vyšetřování chce policie ještě v srpnu uzavřít a gang poslat k soudu, se mezi jmény zákazníků objevuje také jeden britský politik. Pro společnost, která se podle policie organizací luxusní prostituce zabývala, pak pracovala i předloňská účastnice soutěže o českou královnu krásy, píše Mladá fronta Dnes. Stíhaná skupina podle kriminalistů lákala mladé dívky na modeling, poté je ale přemlouvala k prostituci. Modelingovou agenturu ELI Bohemia z Prahy 3 řídil osmadvacetiletý Maroš Kucbeľ, údajný organizátor gangu. Mezi obviněnými je například známý pražský módní fotograf Adolf Zika či podnikatel a vlastník miliardových majetků Radovan Vítek. Pachatelé si prý od července 2002 vydělali prodejem 70 dívek 99 milionů korun. Přesvědčovali ženy, aby pracovaly jako prostitutky pro zákazníky z celého světa. Na internetu byly umístěny jejich fotografie, včetně popisu služeb, které byly ochotny poskytnout. Prostitutky byly rozváženy buď do českých hotelů, nebo letecky do evropských i dalších států. Cílovými zeměmi bylo například Rakousko, Německo, Itálie, Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Z celkové ceny sexuální služby si prostitutky podle kriminalistů ponechaly přibližně 30 procent.


Mirek Topolánek
Kandidát na příštího premiéra shodou okolností v těchto dnech mění adresu, zjistila Mladá fronta Dnes. Mirek Topolánek se podle deníku před několika dny i s celou rodinou přestěhoval. V devětačtyřiceti letech si poprvé koupil vlastní byt v Praze 6. Ten byt je poměrně malý, má sto dvacet metrů čtverečních, a je v poměrně lukrativním prostředí, prozradil listu šéf občanských demokratů. Zaplatil za něj více než 8 milionů korun. "Velká část šla z hypotéky, zbytek mám z úspor a prodeje akcií firmy, kterou jsem spoluvlastnil," řekl Mladé frontě Dnes Topolánek. Jaký je přesný podíl mezi hypotékou a jeho úsporami, ale zatím nechce zveřejnit, dodává deník.


Letadlu Českých aerolinií upadlo kolo, píše deník Právo. Stalo se tak 2. srpna na pravidelné lince z polského Krakova do Prahy, kdy letounu už při vzletu upadlo jedno ze čtyř hlavních kol. "Celý let přesto probíhal standardně a letadlo bez problémů přistálo na letišti v Praze-Ruzyni. Nikomu z jednačtyřiceti cestujících na palubě se nic nestalo," ujistila Právo tisková mluvčí ČSA Jitka Novotná. S takovou závadou se u letadla typu ATR setkaly ČSA vůbec poprvé. Mluvčí však připouští, že výrobce podobné případy u jiných leteckých společností už zaznamenal. Záležitost je v šetření. Na dotaz Práva, zda se kapitán letadla nedopustil chyby, když se rozhodl v letu i bez kola pokračovat, odpověděla Novotná: "K žádné chybě nedošlo. Tento typ letadla má totiž zdvojenou montáž hlavních kol. Tedy celkem čtyři, a ke zcela bezpečnému přistání stačí pouze dvě z nich." Flotila ČSA se intenzívně modernizuje a má už padesát letadel. Kromě turbovrtulových ATR typů 42 a 72, jež se používají pro nejkratší linky, jsou v ní střednětraťové boeingy 737 a Airbusy A320/321. Na dálkové lety jsou nasazovány airbusy A310.