Přehled tisku

0:00
/
0:00

O projektu nazvaném "Romský mentor" píší Lidové noviny. Projekt pomáhá Romům, aby neskončili zbytečně za mřížemi. Týká se Romů, kterým soud uložil obecně prospěšné práce nebo jiný alternativní trest. Kvůli problémům s docházkou jim ale hrozí vězení. Zatím se do projektu v pěti českých městech zapojilo dvanáct romských streetworkerů, tzv. mentorů. Jejich práce má takový úspěch, že jich od září bude podstatně víc.

O zpoždění při stavbě dálnice, která spojí Ostravu se zbytkem republiky, píší Hospodářské noviny. Peníze jsou sice k dispozici, ale na některých místech se ani dva roky po termínu ještě nekoplo do země. Jinde se zase staví, ale draze. Přípravu i využití peněz na výstavbu dálnice D47 a rychlostní silnice R48 kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvům a dalším úřadům vytýká především nekoncepčnost přípravy obou staveb, která vede ke zbytečnému utrácení. Stavba dálnice zatím stála sedm z celkových 57 miliard korun. Celý osmdesátikilometrový úsek dálnice z Lipníka nad Bečvou až na sever do Polska má být podle plánu hotový koncem roku 2008.


Více než půl století čekal na svou premiéru utajený film, který se nehodil komunistické propagandě. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, záznam procesu s Miladou Horákovou jako první uvidí diváci uherskohradišťské Letní filmové školy. Natočený dokument o délce zhruba pět a půl hodiny ležel 55 let v Národním filmovém archivu v krabici pod krycím názvem "Zpravodaj". Podle dokumentaristy Martina Vadase věděli vždy jen dva historici, kde je záznam uchován a co vlastně obsahuje. Na filmové škole poběží celý původní materiál ve třech blocích sestavených tak, aby chronologicky zaznamenávaly devět dní soudního přelíčení. To začalo 31. května 1950, 8. června pak byly vyneseny rozsudky. Doktorka Horáková byla popravena 27. června 1950.


Deník Právo se odmítavě staví ke kandidatuře Vlasty Formánkové na ústavní soudkyni. Deník připomíná její 25 let starý rozsudek, kterým na deset měsíců nepodmíněně odsoudila hostinského za nadávky komunistům. Právo poukazuje v této souvislosti na to, že lidé, kteří jsou v seznamech spolupracovníků komunistické StB, nemohou vykonávat jisté funkce. "Platí snad v Česku dva mravní metry? Jeden pro paní Formánkovou, druhý pro ty ze seznamu?," ptá se Právo. Podle listu nedostatek sebekritičnosti soudkyně Formánkové hraničí s arogantností.


Životopis Martina Peciny, kterého vláda vybrala za budoucího šéfa antimonopolního úřadu, dává podle komentáře Hospodářských novin chatrné záruky, že úřad bude rozhodovat nestranně. Deník poukazuje na evidentní spřízněnost Peciny s jednou ekonomicko-zájmovou skupinou. Připomíná, že současný náměstek ministra průmyslu a obchodu Pecina je propagátorem těžby uhlí, tradičního, tedy těžkého průmyslu, člen dozorčí rady ČEZ a zastáncem politiky tohoto energetického kolosu. Také je držitelem ceny Ropák. "Co z toho signalizuje, že Pecina bude dobrý šéf nezávislého úřadu, jenž může vykládat pravidla podnikání a rozdávat mnohatisícové až milionové pokuty?" ptá se autorka. V provázanosti svých politiků s ekonomickými lobby hraje podle ní sociální demokracie prim. "Mít 'dohled' nad pravomocemi a financemi antimonopolního úřadu je z tohoto pohledu terno," míní autorka komentáře.


Senátora a bývalého starostu Chomutova Alexandra Nováka obžaloval státní zástupce z přijetí provize 43 milionů korun, za což mu hrozí až osmileté vězení. Informují o tom ve svém severočeském vydání Deníky Bohemia. Senátor přijal úplatek podle obžaloby za zprostředkování prodeje městských akcií rozvodných společností německé firmě VNG. Spolu s Novákem je obžalován i německý občan, jenž údajně transakci zprostředkoval. Novák podle deníku v souvislosti s podezřením ze spáchání trestného činu odmítá komunikovat. V minulosti Novák vinu vždy odmítal s tím, že po prostudování spisu nabyl dojmu, že vše je uměle vykonstruováno. Prodej akcií chomutovské zastupitelstvo schválilo v květnu 2000, město za ně dostalo 243 milionů korun. Jednání s firmou vedl Novák, který byl v té době starostou. Státní zastupitelství si vyžádalo pomoc ze zahraničí, neboť na případ údajně upozornila rakouská banka, u níž měl senátor a jeho manželka soukromé konto. Podezřelou se bance zdála částka, která přišla na konto z Kypru, odborníci měli podezření z praní špinavých peněz. V právní pomoci proto figurovalo Německo, Rakousko i Kypr.


O projektu nazvaném "Romský mentor" píší Lidové noviny. Projekt pomáhá Romům, aby neskončili zbytečně za mřížemi. Týká se Romů, kterým soud uložil obecně prospěšné práce nebo jiný alternativní trest. Kvůli problémům s docházkou jim ale hrozí vězení. Zatím se do projektu v pěti českých městech zapojilo dvanáct romských streetworkerů, tzv. mentorů. Jejich práce má takový úspěch, že jich od září bude podstatně víc. Podle Pavla Šterna - šéfa Probační a mediační služby, která program rozjela - ze 63 klientů splnilo všechny úkoly uložené soudy 53 lidí. Ze statistik přitom plyne, že zhruba polovina lidí, kteří jsou odsouzeni k obecně prospěšným pracem, nakonec stejně skončí za mřížemi, protože své povinnosti neplní. Projekt "Romský mentor" zatím financuje Evropská unie a Spojené státy.


Pražské silnice začíná - podle deníku Právo - ovládat nebezpečná móda. Po silnicích hlavního města se ďábelskou rychlostí řítí mládež na kolečkových bruslích a skateboardech. O prázdninách se situace vyostřuje a jezdců, kteří takto riskují, je mnohem víc. Přestupky u dětí do patnácti let přitom nelze podle policie efektivně řešit. Většina rodičů, na které se strážníci obrátí, nemá pro jejich práci pochopení. Zaplacení pokuty se dočkají jen v minimu případů - dodává deník Právo.


Ve věznici v Jablonci-Rýnovicích letos zaměstnanci objevili už 41 mobilních telefonů, jež sem někdo propašoval odsouzeným. Za celý loňský rok jich přitom odhalili pouze 36. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Vězni díky mobilům mohou dál pokračovat v trestné činnosti nebo ovlivňovat svědky. Kontaktují i své blízké, jimž jinak smí volat pouze z telefonního automatu. Velmi často se mobily pašují do věznice v pracovním materiálu či potravinách. Osm telefonů zaměstnanci věznice odhalili dříve, než se přístroje dostaly k odsouzeným. V Rýnovicích již zaznamenali i případ, kdy se na pašování mobilu do věznice podílel zaměstnanec. Před časem policie přímo ve věznici zatkla jednoho z dozorců. Hrozí mu až tři roky vězení. Ostraha ve věznici prověřuje každé přijíždějící auto. Kontrolou a detekčním rámem procházejí také všechny návštěvy a samotní zaměstnanci. Dozorci prohledávají rovněž cely. Telefon objevili třeba v popelnici mezi smetím či ve vykotlané skrýši ve zdi. "Prozatím jsme v souvislosti s letošními nálezy mobilů ve věznici obvinili z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí 14 lidí," uvedla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.


Od září nebude ve školách místo pro tisíce učitelů, citují Hospodářské noviny ze zprávy Ústavu pro informace ve vzdělávání. Ten zjišťoval, jestli se školy chystají s novým školním rokem propouštět. Nadpoloviční většina z oslovených více než tří tisíc ředitelů základních i středních škol odpověděla: Ano. K propouštění školy přiměly krajské samosprávy, které jim houfně snížily limity na pedagogické pracovníky. Propouštět se bude častěji v základních než na středních školách, což souvisí s nízkou porodností. Úbytek středoškolských pedagogů se dá očekávat zhruba za pět let. O místa nejčastěji přijdou přesluhující učitelé v důchodovém věku.


Policisté už vědí, odkud přijeli němečtí vandalové, kteří si minulý týden odvezli led a sníh z unikátní jeskyně u Horní Blatné. Regionální vydání Mladé fronty Dnes uvádí, že jde o mladíky z Klingenthalu. "Zjistili to policisté z Perninku ve spolupráci s kolegy z cizinecké policie v Potůčkách," řekl listu Miloš Petržilka z karlovarského ředitelství police. Led a sníh na stavbu sněhuláka potřebovali Němci na soutěž, již vyhlásilo saské rádio PSR z Lipska. Podle starosty Božího Daru Jana Horníka vandalové dobře věděli, co udělali. "Přírodní památka byla označená tabulkami v němčině. Doufám, že nevyváznou jen s tisícikorunovou pokutou," uvedl.


Z brněnských ulic by měly zmizet prostitutky. V městské části Bystrc je dokonce nechtějí ani ve veřejných domech. Podobně se k veřejnému nabízení sexuálních služeb staví i další radnice, například vedení městské části Brno-Královo Pole. Píše o tom deník Rovnost. Od 29. července začne v Brně platit nová vyhláška, jež bude zakazovat prostituci na veřejných prostranstvích. Nové nařízení bude přesně vyjmenovávat brněnské ulice, na kterých je zakázáno nabízení a poskytování sexuálních služeb. Vyhláška nahradí původní normu, která neměla oporu v zákoně. Stará vyhláška pouze zakazovala prostituci v okolí škol, zdravotních středisek a podobných zařízení. Mluvčí brněnských strážníků Vít Cvrček uvedl, že nabízení sexu v ulicích je časté v dobách veletrhů a známé Grand prix. Prostituci by měl v Česku nově regulovat i zákon, jehož návrh ve středu schválila vláda. Prostitutky by podle něj musely být starší 18 let, zaplatit poplatek, získat k provozování činnosti povolení obce, předložit lékařské osvědčení a doklad o trestní bezúhonnosti.