Překvapivá guvernérova rezignace

Zdeněk Tůma, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nečekaně oznámil, že se k 30. červnu 2010 vzdává svého mandátu, přestože mu mandát vyprší až v únoru příštího roku. Rezignační dopis už předal prezidentu Václavu Klausovi. Co ho k tomu vedlo a jaké bude mít jeho krok důsledky?

Sám Zdeněk Tůma říká, že důvodem jeho rezignace je mimo jiné snaha zamezit spekulacím se jmenováním nového guvernéra, které by mohly negativně ovlivnit bankovní radu ČNB. Chce tak předejít možným obtížím při příchodu nového vedení, protože spolu s ním končí v únoru mandát i viceguvernérovi Miroslavu Singerovi a dalším dvěma členům bankovní rady - Pavlu Řežábkovi a Robertu Holmanovi. Jmenování nového guvernéra i nových členů bankovní rady teď bude na prezidentovi, připomněl Zdeněk Tůma:

Zdeněk Tůma,  foto: ČTK
"Je to můj druhý mandát, jsem v bance téměř dvanáct let, takže jestliže skončím o pár měsíců dříve, tak myslím, že to není žádné drama. Naopak věřím tomu, že moje dřívější odstoupení může prospět plynulému předání vesla, to znamená napřed se vyřeší nový guvernér, a dále potom, za těch dalších několik měsíců, bude pan prezident řešit ostatní členy bankovní rady."

Zdeněk Tůma je také přesvědčen, že jeho rezignace nebude mít žádné politické dopady:

Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
"My máme v České republice poměrně specifický systém, kdy je klíčová role prezidenta. Oba prezidenti, kteří v této věci rozhodovali, to znamená jak pan prezident Havel, tak pan prezident Klaus, pokud já mohu soudit, nikdy jsem u toho rozhodování nebyl přítomen, nebrali v potaz politické aspekty."

Rozhodnutí guvernéra centrální banky je překvapivé, avšak analytik Raiffeisenbank Michal Brožka připouští, že jeho důvody jsou důvěryhodné:

"To zdůvodnění může být rozumné, je však otázkou, co vše za tím stojí. Z mého pohledu není úplně šťastné, že v tuto chvíli nás opouští guvernér, který je hodnocen velmi pozitivně, a to i z hlediska trhu, ale neznáme podrobnosti. Možná že to rozhodnutí je vzhledem k tomu, jaká je nálada v bankovní radě a vzhledem k okolnostem, správné."

Foto: Štěpánka Budková
Vzhledem k tomu, že centrální banka je bez problémů fungující institucí, významnější nestabilita z tohoto kroku nevyplývá, shodují se komentátoři. Zdůrazňují však, že nečekaný odchod guvernéra, který byl nedávno časopisem Global Finance zařazen mezi sedm nejlepších centrálních bankéřů světa, navíc krátce před parlamentními volbami, může krátkodobě zvýšit nejistotu a zhoršit vnímání Česka v zahraničí. Analytik Michal Brožka si všiml další souvislosti:

"Vzhledem k tomu, že Zdeněk Tůma byl z hlediska otázky přijetí eura neutrální, a vzhledem k tomu, že guvernéra jmenuje u nás prezident, tak pak lze s jeho odchodem respektive s jmenováním nového guvernéra očekávat celkově příklon spíše k euroskepticismu, co se týče bankovní rady."

Česká národní banka určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a provádí i devizový dohled.