Premiér Miloš Zeman jednal v Belgii a Lucembursku

M.Zeman

Už letos se zřejmě dozvíme datum vstupu České republiky do Evropské unie. Poměrně zřetelně to potvrdila pondělní jednání české vládní delegace v Belgii. Více informací má Josef Kubeczka.

M.Zeman
Evropská komise zveřejní na podzim svou pravidelnou hodnotící zprávu a, jak potvrdil hlavní český vyjednavač pro vstup do unie Pavel Telička, bude pro Českou republiku naprosto klíčová. Mezi některými představiteli Evropské unie se podle něj začíná rýsovat tento scénář rozšíření: Pro ukončení vstupních rozhovorů je nutné uzavřít ještě zbytek kapitol, ve kterých je rozdělené společné právo Evropské unie. Tyto normy a zákony musí Česká republika převzít a má přitom právo na přechodná období. Jak ukázaly poslední události, některé žádosti nebude nakonec česká vláda prosazovat. Zatím jich je pět. Premiér Miloš Zeman na pondělní návštěvě Belgie potvrdil, že v určitých oblastech ale bude Česká republika na svých požadavcích trvat: Státní tajemník Pavel Telička na bruselském jednání s představiteli Evropské komise upřesnil požadavek České republiky na přechodné období, po které by cizinci z Evropské unie nemohli volně nabývat nemovitosti na jejím území. Je to deset let pro zemědělskou a lesní půdu a pět let pro nemovitosti sloužící jako vedlejší bydliště. Tato specifikace byla podmínkou pro další pokrok při jednání o kapitole "volný pohyb kapitálu", která se má vrátit do přístupových rozhovorů letos na jaře.

V úterý jednal premiér Zeman v Lucembursku, odkud se nám z jeho novinářského doprovodu přihlásila kolegyně Alena Gebertová z francouzské sekce Radia Praha: