Premiér Miloš Zeman odmítl opoziční kritiku dvouletého působení své vlády

Poslanci ve čtvrtek ve sněmovně projednávali vládní zprávu, v níž sociálně demokratický kabinet hodnotí dva roky svého působení. Zatímco zpráva byla výčtem úspěchů Zemanova týmu, opoziční zákonodárci ji napadli ostrou kritikou. Jednání sledovala Zdeňka Kuchyňová.

Premiér Miloš Zeman opoziční kritiku dvouletého působení své vlády odmítl. Před poslanci dal jasně najevo, že kabinet pracuje dobře. Zeman mimo jiné zdůraznil, že v porovnání s rokem 1998 se zvyšuje výkonnost ekonomiky a životní úroveň měřená reálnými mzdami. Dále uvedl, že za jeho vlády konečně začíná hospodářské oživení přecházet do fáze konjunktury: "Vyznávám názor, že rozumná hospodářská politika minimalizuje hospodářské cykly, jak ostatně dokazuje například i bezcyklický vývoj americké ekonomiky v posledních letech. Vyznávám názor, že podstatným, i když nikoliv dominantním činitelem vývoje ekonomiky je hospodářská politika té které konkrétní vlády a hlásím se k odpovědnosti za tuto politiku."

Miloš Zeman

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus za hlavní problém vládní zprávy označil, že se Zemanův kabinet tváří jako když jde od úspěchu k úspěchu: "Cítím jako veliký problém i to, že se vláda primárně stará o něco, co bych zkratkovitě nazval provoz a nedělá věci, které jsou potřebné pro zítřek, pozítří, popozítří, pro budoucnost. Nedělá hlubší reformy v dominantních dlouhodobých tématech naší země." Za ta Klaus považuje reformu penzijního systému a zdravotnictví.

Lidovci se domnívají, že shrnující materiál vlády neinformuje objektivně o její činnosti. Pro Český rozhlas to stručně potvrdil poslanec KDU-ČSL Miroslav Kalousek: "Je to spíše propagandistický dokument.

Unionista Ivan Pilip zase označil zprávu za úřední popis některých věcí, které většinou pouze navazují na kroky vlády Josefa Tošovského: "V některých věcech, já bych řekl, že ve velké části těch, které se daří, se výrazně liší od deklarací, se kterými šla do voleb."

Šéf Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček neupřel vládě snahu uspět. V praktické politice se však podle něj kabinet často rozchází s cíli svého programového prohlášení.