Premiér Špidla po cestě na Balkán: Makedonie podpoří naší kandidaturu na nestálého člena RB OSN

Premiér Vladimír Špidla (vlevo) a jeho makedonský protějšek Branko Crvenkovski ve Skopje, Makedonie, foto: ČTK

Česko bude pomáhat Rumunsku a především Makedonii v jejich úsilí o začlenění do evropských struktur a bude chtít navýšit vzájemnou obchodní výměnu. To jsou hlavní závěry z třídenní cesty českého předsedy vlády po těchto zemích. S ním se do Prahy vrátil i Herbert Brynda.

Premiér Vladimír Špidla  (vlevo) a jeho makedonský protějšek Branko Crvenkovski ve Skopje,  Makedonie,  foto: ČTK

Po dvou dnech strávených v Rumunsku se česká vládní delegace vedená premiérem Špidlou přesunula do Republiky Makedonie. V zemi, která - i díky nedávno tragicky zesnulému prezidentovi Borisi Trajkovskému - vyřešila problémy s albánskou menšinou ve srovnání s Kosovem relativně mírově, strávil - jako vůbec první český premiér - den, který stejně jako v Rumunsku zaplnila jednání o vzájemném obchodu, bezpečnostních otázkách a hlavně o Evropské unii. V obou zemích přitom český premiér přislíbil dobrou radu při vyjednávání o vstupních podmínkách. V makedonském hlavní městě Skopje jsem se Vladimíra Špidly zeptal, jak tato dobrá rada zní:

"To je velmi složité, protože u nás se toho účastnily tisíce lidí a opravdu to jsou zkušenosti, které reálně existují. Existují zkušenosti, které vám říkají, kde se můžeme podělit o to, kde se dá s Evropany smlouvat a kde naopak smlouvání možné není, které věci nám šly zvláště těžko a pak jsme to museli na poslední chvíli dohánět a podobně. S předsedou zdejšího parlamentu jsme například krátce hovořili o tom, že bychom si mohli porovnat odbory, které se zabývají kompatibilitou, protože to jsou velmi důležité věci, které skutečně pomohou, když poskytnete dobrou radu."

Premiér Vladimír Špidla  (vpravo) při jednání se svým makedonským protějškem Brankem Crvenkovskim,  foto: ČTK
Český premiér při návštěvě Balkánu neskrýval hluboké pohnutí. Zatímco v Rumunsku se především týkalo českých krajanů, v chudé Makedonii to byla celková situace. Zoufale potřebují naší pomoc, říkal. Těsně před odletem do Česka jsem proto chtěl vědět, jaké dojmy si z cesty po dvou balkánských zemích odváží:

"Jsou velmi jednoduché. Zaprvé, že je všude chléb o dvou kůrkách a zadruhé, že nejsme pupek světa. Že země, o kterých toho bohužel nevíme dost, mají svou vysokou hodnotu, své schopnosti a že partnerství s nimi je daleko cennější než jen nějaká forma."

Když byste měl vypíchnou nějaké konkrétní přísliby nebo výsledky jednání, jaké by to byly?

"To se dá těžko popsat a tak jednoduše shrnout, když cesta teprve končí. Je zřejmé, že pokud jde o ekonomické věci, tak že až to za půl roku třičtvrtě roku sečteme, tak z toho něco bude. Je otázka kolik, ale je zřejmé, že výsledek bude vyšší než nula. To je jasné. A ty mimořádně dobré politické vztahy se po mém soudu čas od času právě v některých klíčových momentech projeví a pak mají těžko vyčíslitelnou hodnotu. A jen tak na okraj, jsem si celkem jistý, že nás Makedonie podpoří v naší kandidatuře jako nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, což není tak formální a bezvýznamná pozice, zvláště ve světě, který je tak v pohybu a kde musíme tak usilovně hájit svůj zájem. A jak takovouto věc převést do nějakých hodnot? Myslím si, že to jsou cesty, které mají svůj význam a výsledek bude docela slušný,"

uvedl pro Radio Praha Vladimír Špidla.