Premiér Topolánek chce zavést školné

Premiér Topolánek chce zavést školné. Tento návrh se mezi politiky pravidelně opakuje už několik let, ale zatím vždy vyšuměl do ztracena. Nyní premiér chce, aby si studenti připláceli na vzdělání na veřejných vysokých školách ještě za této vlády.

Existuje mnoho možností placení školného. Topolánek navrhuje tzv. odložené školné. To znamená, že by ho lidé začali splácet až ve chvíli, kdy jejich příjmy dosáhnou určité úrovně.

Je však otázkou, jak se ke školnému postaví celá koalice. Dosud bylo tohle téma pro ni tabu. Zelení totiž před volbami slíbili, že se školné na veřejných vysokých školách platit nebude. Právě proto je ve vládním prohlášení jen nejasná formulace o "zahájení diskuse". Přestavit si placení školného dokázali i předchozí ministři školství - nebrání se mu ani současný Ondřej Liška. Souhlasí i vládní lidovci - ti ho považují za motivační prvek pro studenty. Proti jsou sociální demokraté. Podle stínového ministra školství za ČSSD Jiřího Havla, se systém v nejbližším horizontu bez školného obejde.

Navíc ani v modelech, které doposud byly na ministerstvu školství předkládány, se nepředpokládá, že by to školné mělo nějaký finanční přínos v horizontu deseti možná patnácti let.

Podle Petra Matějů z ministerstva školství jsou naopak peníze navíc nutné. Uvažovaná finanční spoluúčast není to samé jako školné, které může vytvářet sociální bariéry. Finanční spoluúčast by měla být sociálně únosnější a i levnější systém.

"Lidé splácejí ze svých budoucích mnohem vyšších příjmů, než které by dosáhli, kdyby nestudovali. A tyto příjmy jim umožňují nějakým způsobem splácet škole za tu poskytnutou vzdělávací službu."

Studie OECD ukazuje, že v Česku mají děti méně vzdělaných rodičů výrazně menší šanci dostat se na univerzity než tam, kde se školné platí. Navíc je Česko zemí, kde se vzdělání vyplácí téměř nejvíce z vyspělého světa. Podle Hospodářských novin přesahuje plat člověka s diplomem příjmy středoškoláka o 82 procent. Lépe už jsou na tom jen studovaní Maďaři s rozdílem 117 procent.

Zatím je však kolem školného mnoho neznámých. Především není jasné, jak bude školné vysoké, jaké se z něj budou platit úroky, ani při jaké výšce příjmů se začne splácet.