Univerzity kritizují reformu vysokého školství

Foto: ČTK

Univerzity kritizují reformu vysokého školství, například plánované školné. Svérázný protest zvolili studenti Karlovy univerzity. Z oken právnické fakulty vyhodili 90 melounů jako symbol 90 milionů korun, které stála příprava vysokoškolského zákona.

Josef Dobeš
Návrh vysokoškolského zákona podle studentů omezuje akademické svobody ve prospěch politiky a byznysu. Jejich akce předcházela akademickému shromáždění univerzity. To přijalo rezoluci, v níž odmítlo změny vysokého školství chystané ministrem Josefem Dobešem (VV). Podle rezoluce byly zákony připraveny příliš rychle a bez dostatečných konzultací.

K reformě vysokého školství se vláda zavázala v programovém prohlášení. První norma má upravit pravidla fungování univerzit a školné, druhá studijní spoření a půjčky na vzdělání. Univerzitám vadí údajné omezování samostatnosti a zavedení školného - potvrzuje místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška.

"Současné schéma odstoupilo od slibů o odloženém školném a splátkách až při dosažení průměrné výše příjmů. Splácet budou muset začít všichni. Úlevy jsou tam velice nedostatečné. Povede to jenom k tomu, že školné bude zadlužovat studenty okamžitě poté, co absolvují, a stát se evidentně chystá na to, že zmenší podporu vysokých škol."

Václav Havlíček
Podle rektora Českého vysokého učení technického Václava Havlíčka by naopak školné zavedeno být mělo, nemá ale sloužit jako finance do státního rozpočtu.

"Podle mého názoru školné mělo být použito na snížení dlouhodobého podfinancování českých vysokých škol, které zejména v investiční oblasti zaostávají za vyspělými zeměmi světa."

Rektorům vadí i zavedení vnější kontroly - skrze takzvanou radu vysoké školy. Podle náměstka ministra školství Ivana Wilhelma jsou ale obavy univerzit zbytečné. Studentům Univerzity Karlovy se nelíbí také plánované omezení jejich zastoupení v akademických senátech a školné, říká předseda Studentské komory rady vysokých škol Miroslav Jašurek.

Miroslav Jašurek
"My jsme proti školnému principiálně. Domníváme se, že všude, kde bylo zavedeno, má mnoho negativních efektů a téměř žádné pozitivní. Jsme proti školnému zejména v situaci, kdy zároveň vláda chce poměrně výrazným způsobem snižovat příspěvky z veřejných rozpočtů vysokým školám a jsme proti formě, kdy školné je poměrně vysoké a studující si na něj budou muset brát půjčky."

Proti dění na Karlově univerzitě vystoupil předseda Rady pro reformu vysokého školství Rudolf Haňka, podle něj jde o masovou hysterii. S kritikou návrhu zákona nesouhlasí ani ministr školství Josef Dobeš. Chce mluvit s rektorem Václavem Hamplem, který podle něj podněcuje k sociálním nepokojům. "To, že několik set příslušníků akademické obce cítí potřebu sejít se na akademické půdě a formulovat svůj názor, nemá nic společného s podněcováním k sociálním nepokojům," vzkázal rektor ministrovi.

"Studenti jsou velmi zneklidněni, také širší akademická obec je velmi zneklidněna. Já se naopak snažím věcně argumentovat, říkat lidem, jak věci jsou. O tom zasedání přesně bylo. To, že důvody pro zneklidnění tady jsou masivní a že se budou projevovat, to je věc, která existuje trošičku nezávisle na mě."

Václav Hampl
Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl se také chce s ministrem Dobešem sejít a začít diskutovat o dalších postupech. Opoziční sociální demokracie označila chystanou reformu vysokých škol za nedomyšlenou a nespravedlivou. Školné chce v případě svého volebního vítězství zrušit, řekl předseda strany Bohuslav Sobotka.

"My jsme připraveni, pokud v příštích volbách do Poslanecké sněmovny dostaneme dostatečnou důvěru občanů, školné na veřejných vysokých školách zcela zrušit jako nepřijatelnou a nespravedlivou bariéru, která brání v tom, aby se realizoval talent, nadání a píle všech mladých lidí, kteří usilují o vysokoškolské vzdělání."

Ministerstvo už dřív uvedlo, že přípravu zákonů s vysokými školami konzultovalo a požadavkům všech zájmových skupin se vyhovět nedá.