Studentský Týden neklidu vyvrcholil pochodem Prahou

Foto: ČTK

Tisíce studentů ve středu po celém Česku protestovalo proti reformě vysokých škol. 700 studentů pochodovalo centrem Hradce Králové, demonstrovalo se také v Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni. Nejvíc vysokoškoláků ale dorazilo do Prahy. Před Úřadem vlády jich bylo několik tisíc.

Foto: ČTK
Výbušná hesla na adresu politiků se ve středu ozývala po celé Praze. Podle policie se sešlo kolem 7000 demonstrantů, organizátoři ale odhadli účast až na 10.000 lidí. Protestní průvod začal u Rudolfina před pražskou filosofickou fakultou a došel až k Úřadu vlády na Malou Stranu. Tam studenti i pedagogové žádali o vystoupení ministra školství Josefa Dobeše. Ten k nim ale nepromluvil. Podle premiéra Petra Nečase proto, že byl v práci, zrovna totiž jednala vláda. Středečními demonstracemi vyvrcholil takzvaný Týden neklidu, menšími akcemi ale bude pokračovat až do pátku. Akademická obec chce především změnu reformních zákonů o vysokých školách, podle vysokých škol o nich proběhla nedostatečná debata.

"Na jedné rovině tady probíhá politické jednání o připravovaných reformách, kterého se jako součást reprezentace účastníme, záleží skutečně na tom, jak k tomu ministr a vláda přistoupí. Pokud se rozhodnou, že ty věcné záměry takto schválí, tak můžou očekávat další protesty. "

Josef Dobeš,  foto: ČTK
říká Heda Čepelová ze studentské komory Rady vysokých škol. Dodává, že výbušná pro ně není jen otázka poplatků za studium - tedy zavedení školného nebo zápisného na vysokých školách - ale obecné problémy.

"To hlavní téma není ani školné, ani jiné partikulární věci. Jsou skutečně ohroženy akademické svobody, porušení principu akademie a univerzity jako autonomního pole."

Jak říká jedna ze studentek, vysokoškolákům se nelíbí ani plánovaná změna složení akademických správních rad. Ty by totiž jmenovala vláda, část z jejích členů na návrh ministra školství. Rada by měla rozsáhlé kompetence včetně rozhodování o rozpočtu školy.

"Nejvíc se nám asi nelíbí, že přijdeme o tu nezávislost, kterou teď máme. Nechceme, aby se třeba rektoři nebo celé vedení měnilo, když se bude měnit třeba vláda. Máme strach, že se tak stane, protože v historii se to už takto stalo."

Protestovalo se ale nejen v Praze. Zhruba 1500 studentů se zapojilo do pochodu centrem Hradce Králové. 600 studentů prošlo i Českými Budějovicemi. Další tisícovka studentů ve středu protestovala v Ostravě. Mladí lidé vyšli do ulic už v úterý v Brně. Na čtvrtek chystají průvod studenti z Ústí nad Labem. Premiér Nečas nakonec na protesty studentů proti reformě reagoval. Podle něj je ve svobodné zemi normální, že studenti vyjadřují názor na kroky vlády. Ze středeční odpolední návštěvy Londýna také vzkázal, že změny ve školství se měly více konzultovat s akademickou obcí a studenty. Oznámil také, že bude stále jednat s představiteli akademické obce. Podle vicepremiérky Karolíny Peake se debatě nebrání ani ministr školství Josef Dobeš.

Foto: ČTK
"Když legislativní rada vlády projednávala návrh reformy vysokých škol, vrátili jsme ho zpátky k dopracování s tím, že bychom ho byli připraveni znova probírat už za 14 dní. Ministerstvo školství naopak požádalo o prodloužení o další dva týdny, právě proto, aby jakoukoli změnu mohlo nejdříve vydebatovat se zástupci vysokých škol, nepředkládalo na vládu nic, co by nebylo předem projednáno s vysokoškoláky."

Protesty studentů budou pokračovat v dalších dnech. Ve čtvrtek se například konal happening pod názvem Krocení českých rektorů. Zástupci uskupení Věda žije! se tak rozhodli také připojit ke studentským nepokojům. Na pražských univerzitách se také konají přednášky pro veřejnost a promítání.