Prezident chce, aby za Čunkovu kauzu někdo nesl odpovědnost

Jiří Čunek, foto: ČTK

Zatímco stále ostřeji kritizovaný vicepremiér Jiří Čunek nadále zůstává ve všech svých funkcích, jednu ze svých pozic právě proto opustil jeho vnitrostranický kritik, lidovecký poslanec Pavel Severa.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Kritika lidoveckého lídra Jiřího Čunka neustává, spíše sílí. Dokladem toho je i středeční demonstrace před úřadem vlády, kde více než stovka romských aktivistů a zástupců neziskových organizací podpořila požadavku Čunkova odchodu z vlády. A to velice nekompromisně, protože Čunek vyšel ven a projevil vůli s demonstranty diskutovat, sklidil ovšem jen pískot a odmítnutí se slovy, že pro Romy to není partner.

Kauza kolem jeho výroků na adresu Romů tak trochu z centra pozornosti odsouvá fakt, že od února je Jiří Čunek obviněn z přijetí úplatku a právě od té doby čelí tlakům na odchod z politického života. Právě to připomněl prezident Václav Klaus, jenž v úterý uvedl, že situace kolem Čunka nesmí vyznít do ztracena: "Já myslím, že buď je vina na straně pana Čunka, a pak ve vládě setrvat nemůže, anebo se naše policie dopustila neuvěřitelného omylu, tragické chyby zpochybnění vysokého ústavního činitele, a pak musí tedy padnout řada hlav na této straně."

Pavel Severa,  foto: ČTK
Ve skutečnosti jedinou hlavou, která dosud padla kvůli Jiřímu Čunkovi, je paradoxně jeho vnitrostranický kritik, poslanec Pavel Severa. Ve středu se vzdal funkce místopředsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL, protože na úterním celostátním výboru neuspěl se svým názorem na řešení kauzy stranického předsedy Jiřího Čunka. Severa už minulý týden navrhoval přijmout řešení nabízené premiérem Topolánkem, podle něhož by Jiří Čunek opustil vládní funkce pouze dočasně, s příslibem návratu po formálním prokázání neviny. Lidovci svého předsedu nadále většinově podporují.

"Můj názor neprorazil. Byl jsem v menšině. Řekl jsem, že pokud nepřesvědčím většinu, tak že samozřejmě z toho vyvodím odpovědnost a proto dám rezignaci na své místo z poslaneckého vedení klubu. A myslím si, že je to tak správně,"řekl poslanec Severa.

Podle středečních výroků premiéra Mirka Topolánka se zdá, že další vývoj bude spočívat v čekání. Spekulace o brzké schůzce lídrů koaličních stran na toto téma totiž premiér popřel a řekl jen, že bude o dalším Jiřího Čunka jednat se zástupci KDU-ČSL i Strany zelených. Jakékoli další podrobnosti Topolánek sdělit odmítl.