Politická scéna hledá východisko z vládní krize

Václav Klaus (vlevo) a Mirek Topolánek, foto: ČTK

Po demisi Topolánkovy vlády se rozjely oficiální jednání hlavy státu s politiky o řešení nastalé situace. Jaké možnosti dalšího vývoje se rýsují?

Václav Klaus  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Při přijetí demise vlády z rukou premiéra Mirka Topolánka prezident Václav Klaus ve čtvrtek poprvé naznačil rámec, ve kterém by se podle něj měl ubírat další vývoj. Vyplynulo z toho, že dosavadní premiér může, ale nemusí být pověřen sestavením nové vlády. "Přeběhlictví jako metoda vzniku vlád pro mne, ale i pro celou českou veřejnost, nepřichází v úvahu a tento způsob minulé vlády nás přivedl do dnešní situace. Pokud by mi Mirek Topolánek nebo někdo jiný byl schopen přinést nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění vzniku jeho budoucí vlády, dal bych mu k tomu příležitost," uvedl prezident.

Václav Klaus  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek uvedl, že o sestavení vlády, které obnáší získání zmiňovaných sto jedna poslaneckých hlasů, se pokoušet nebude. Mimo jiné proto, že tuto podmínku dost dobře nelze splnit při zavržení takzvaného přeběhlictví. "Já myslím, že by to nebylo korektní. Bylo by to na bázi, řekněme, těch, kteří opustili svůj někdejší politický domov a pokud to kritizuju na jedné straně, tak by to nebylo dobré, kdybych to sám udělal. Myslím si, že by o tom měli rozhodnout předčasné volby na podzim."

Ostře reagovala premiérova ODS, která nadále očekává, že prezident pověří sestavením vlády znovu Mirka Topolánka jako předsedu nejsilnější strany. A v té souvislosti vedení ODS vyčetlo hlavě státu jednu ze vznesených podmínek, vyplynulo z unesení předneseného premiérem: "Výkonná rada ODS prohlašuje, že očekává postup prezidenta republiky v duchu ústavních zvyklostí a pověření předsedy nejsilnější strany sestavením vlády. Výkonná rada ODS je znepokojena prohlášením prezidenta republiky, který podmínil pověření k sestavení vlády shromážděním 101 poslaneckých podpisů, aniž však vyloučil komunistické hlasy."

Václav Klaus  (vlevo) a Jiří Čunek,  foto: ČTK
Podobně prezidentovo sdělení pochopil šéf lidovců Jiří Čunek. "Nemůže vzniknout stojednička, tedy bez přeběhlíků, jinak, než že tam buď budou komunisté, což je pro KDU-ČSL naprosto nepřijatelné, no a pak už to směřuje k tomu modelu, se kterým on má dobrou zkušenost, pan prezident, a to je velká koalice."

Obavy před účastí komunistů ale v České televizi zmírnil politolog Jiří Pehe, který připomněl o den starší prohlášení hlavy státu, podle kterého výsledkem jednání o nové vládě určitě nebude žádný zvrat polistopadového směřování země.

A předseda KDU-ČSL Čunek po pátečním jednání s Klausem konstatoval, že prostor pro jednání je širší, než by se na první pohled mohlo zdát. "Pan prezident byl z mého pohledu překvapivě konstruktivní. Ti znamená, že nabízí vějíř možností a asi to zásadní sdělení, které jsem si po tom rozhovoru odnesl, tak byť pan prezident má zásadní ústavní pravomoc teď v zásadě rozhodnout podle svého uvážení, tak dává přednost jaksi dohodě politických stran."

Podle dosavadních vyjádření politiků tak mezi možnostmi řešení vládní krize zůstává varianta nějaké koalice, možná i duhového spojení sněmovních stran mimo komunistů, i vláda odborníků. A také úvahy o termínu příštích voleb.