Prezident Havel stanovil termín voleb do Senátu a krajských zastupitelstev

Václav Havel

Volby do Senátu a do krajských zastupitelstev budou v neděli 12. listopadu. Prezident Václav Havel totiž v úterý podepsal rozhodnutí o vyhlášení voleb. Co přinesou podzimní volby? - ptám se Renaty Prátové:

Václav Havel
Přinesou nové obsazení jedné třetiny Senátu, tedy 27 senátorů, a také první naplnění 13 krajských zastupitelstev. Zejména volby do krajských zastupitelstev považuje prezident Havel za důležité. Připomněl, že je to poprvé, kdy v demokratických poměrech budou voleny regionální zastupitelstva. Prezident vidí tyto volby jako začátek procesu reformy veřejné správy, která je důležitá nejen pro integraci Česka do Evropy, ale také pro smysluplný způsob přerozdělování veřejných prostředků:

Podle průzkumů veřejného mínění je však o podzimní volby ve společnosti malý zájem. Prezident Václav Havel proto již nyní apeloval na občany, aby listopadové volby neignorovali:

Václav Havel také připomněl, že jeho podání podnětu k Ústavnímu soudu, týkající se novely volebního zákona, nezpochybňuje nynější rozhodnutí o termínu podzimních voleb. Jeho podání se totiž týká jiných paragrafů, zejména voleb do Poslanecké sněmovny, a nesouvisí se senátními ani s krajskými volbami.

Autor: Renata Prátová
spustit audio