Priority nové vlády

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V pátek 8. května skončila vláda Mirka Topolánka a prezident Václav Klaus podle očekávání jmenoval kabinet vedený Janem Fischerem. Jaké priority si nová vláda stanovila?

Foto: ČTK
Sedmnáctičlenná vláda má dovést zemi k předčasným volbám, dokončit české předsednictví Evropské unii a připravit rozpočet na příští rok. Bývalý premiér Mirek Topolánek při předávání vlády svému nástupci Janu Fischerovi zdůraznil právě potřebu dokončit zdárně předsednictví Unii. Podle něj si Česko v jeho prvních čtyřech měsících vedlo dobře.

"Zvládli jsme plynovou krizi i moderování debaty za světové ekonomické krize. Dosáhli jsme odmítnutí protekcionismu, který by krizi dále prohloubil a poškodil by zejména takové ekonomiky jako je naše. Přivedli jsme do Prahy amerického prezidenta Obamu na summit Evropská unie - USA, což je klíčové pro následující vztahy obou zemí." Jan Fischer zdůraznil, že před kabinetem stojí kromě předsednictví a sestavení rozpočtu i celá řada dalších důležitých kroků.

Zleva: Eduard Janota,  Jan Fischer a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Před vládou bude stát to, aby zajistila klidný, efektivní chod státu a státních institucí, dobrou schopnost resortů čerpat evropské peníze, dokončit některé projekty, kde není důvod v nich nepokračovat nebo je nedokončit, netolerovat zpomalování některých prací, kultivace státní správy v této zemi apod." Kdo zasedne do ministerských křesel nové vlády nebylo dlouho zcela jasné. Diskuse se vedly především kolem šéfa resortu financí. Občanští demokraté navrhovali, aby ve funkci pokračoval Miroslav Kalousek, s tím ale nesouhlasila ČSSD. Nakonec se novým ministrem stal bývalý náměstek Eduard Janota. Právě před ním stojí jeden z nejdůležitějších úkolů kabinetu - sestavení rozpočtu na rok 2009. Rozpočet by podle něj měl být hlavně smysluplný a úsporný.

"Já doufám, že se mi podaří to hlavní, proč jsem v tomto překlenovací období byl navržen na ministra financí, totiž sestavit smysluplný, úsporný státní rozpočet, kde míra deficitu veřejných rozpočtů se bude pohybovat v rozumné výši, nebude atakovat částku sedmi procent a podobně."

Nový premiér Jan Fischer je přesvědčen, že jeho vláda získá důvěru sněmovny, požádat by o ni měla do třiceti dnů od jmenování.