"Připomínáme si Smetanu, protože je známej!" vysvětlil školák

Jiří Kout s Pražskými symfoniky přednesl na úvod Pražského jara Smetanovu Mou vlast, foto: CTK

Hudební festival Pražské jaro byl ve středu 12. května tradičně zahájen provedením Smetanovy Mé vlasti. Tento den, 12. květen, je totiž dnem skladatelova úmrtí. Letos je tomu právě 120 let a česká kulturní veřejnost se proto ve středu sešla na Vyšehradském hřbitově u hrobu Bedřicha Smetany. Na místě byl i Vilém Faltýnek.

Bedřich Smetana
Veřejnost vzdala na Vyšehradském hřbitově hold zakladatelům novodobé národní hudby Bedřichu Smetanovi a Antonínu Dvořákovi. Pietním aktem se každoročně otevírá mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Pražský primátor a předseda správní rady festivalu Pavel Bém při položení květů na Smetanův hrob připomněl výjimečnost letošního ročníku přehlídky.

"Ten letošní 59. ročník, letošní 12. květen, je jiný, než byly ty předchozí, je v něčem výjimečnější. Je to sotva pár dní, co se Česká republika stala formálním účastníkem uskupení, které se jmenuje Evropská unie, a přesto, že se my Češi cítíme být součástí evropského kulturního časoprostoru už po celá staletí, přesto to pro nás je výjimečný okamžik."

Mezi asi čtyřmi sty přítomných jsem natočil malou anketu. Ukázalo se, že hudbu Bedřicha Smetany dnes poslouchají spíš starší generace.

Máte ráda Smetanovu hudbu? "Samozřejmě, od dětství. Zpívala jsem v Kühnově dětském sboru, v pražském Hlaholu dvacet let. Smetana je jeden z našich prvních skladatelů. Na začátek Pražského jara je vždycky Smetanova Má vlast, tak to si nenechám ujít, v žádné interpretaci.

Jiří Kout s Pražskými symfoniky přednesl na úvod Pražského jara Smetanovu Mou vlast,  foto: CTK
Čím Smetanova hudba přitahuje vás? "Já vám na tu otázku nemůžu odpovědět, já jsem pravnuk."

Mezi diváky byli také žáci vyšších ročníků základní školy. Se Smetanovou hudbou se seznamují ponejvíce prostřednictvím školy nebo rodičů.

Posloucháte Smetanovu hudbu? "Někdy ve škole, na hudebce."

Doma asi ne... "No, to ne."

Co třeba Dvořák? "Dvořák má taky nějaký pěkný skladby."

Poslouchá vůbec někdo z vaší generace vážnou hudbu? "Znám lidi, kteří poslouchají, ještě to nevymřelo."

Posloucháte Smetanu? "Já moc ne, spíš jenom někdy, když si to pustíme ve škole." "Já Smetanu ani ne, spíš nějaký zahraniční, třeba Verdiho jsem si poslechla." "Už to není moc moderní, spíš to víc zajímá starší lidi."

Rukopis Bedřicha Smetany
A proč si tedy Smetanu připomínáme? "No protože je to známá osobnost." "Něco zanechal v těch... v dějinách." "Že to vlastně je jedinečná kulturní památka po něm, že se mají Češi čím chlubit."

Posloucháš někdy Smetanovu hudbu? "Já Smetanu teda neposlouchám, vůbec." "Já taky ne."

A proč si tedy Smetanu připomínáme? "Nevím... No protože je známej." "Já si myslím, že tady pořád něco mezi náma zanechal, že ho tady má hodně lidí rádo, i když je už po smrti."

A ty si Smetanu někdy poslechneš? "Slyšela jsem, ale že bych to vyhledávala a poslouchala, tak to fakt ne." "Mě to nevadí, já to doma někdy s mamkou občas poslouchám."

Takže tě k tomu přivedli rodiče?

"Určitě." "Už jsem to taky slyšela, ale neposlouchám to. Možná občas, pustím si to, posloucháme to s mámou spolu, ale jinak ne."

Když se shromáždění rozešlo, pomodlili se u hrobu Bedřicha Smetany svým tradičním způsobem čtyři japonští turisté. "Smetana je v Japonsku známý, třeba jeho Vltava je velmi populární. Mnozí Japonci se s jeho hudbou seznamují a mají ji rádi už jako děti," vysvětlila žena.