Pro získání trvalého pobytu bude nutná zkouška z češtiny

Cizinci, kteří budou chtít získat v České republice trvalý pobyt, budou muset skládat zkoušku z češtiny. Jazyková zkouška bude podmínkou udělení trvalého pobytu od ledna 2009. Návrh nového systému výuky českého jazyka pro cizince vypracovalo ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem vnitra, a vláda jej schválila ve středu.

Nepovinné kurzy češtiny si budou platit cizinci sami. Jak to bude se zkouškou, vysvětlil vicepremiér Jiří Čunek.

"První zkouška, kterou cizinec podstoupí, je bezplatná. Pokud nesloží tuto zkoušku, tak ta druhá ho už stojí 1 500 korun. Co to je zkouška A1? Je to základní znalost českého jazyka, na úrovni, řekněme, jednoduché věty. Integrace je skutečně možná téměř pro všechny osoby. Je samozřejmě nutné, aby se alespoň trochu domluvily."

Podle odhadů by se v příštích dvou letech mohlo ke zkoušce dostavit asi 30 000 uchazečů. Státní rozpočet to bude stát přibližně 45 milionů korun. Ministerstvo školství teď vypracuje metodiku zkoušky a seznam jazykových škol a institucí pro výuku českého jazyka. V kraji by mělo být alespoň jedno takové zařízení. Ministerstvo připravuje také založení institutu certifikace zkoušek z českého jazyka. Ten bude mít za úkol evidenci, garanci a kontrolu certifikovaných zkoušek z češtiny.

Na to, co je na češtině nejtěžší, jsem se zeptala kolegů z Rádia Praha. Olgy Kalininové z ruské redakce a Thomase Kirschnera z německé redakce. S čím se tedy nejvíce potýkala Olga Kalininová?

Olga Kalinina
"Na češtině jsou nejtěžší čárky a pak rozlišování měkkého i a tvrdého y. Pak hodně těžká je výslovnost českého "l".



Pro mluvčího jiného slovanského jazyka to budou i koncovky. Ty občas splynou s mateřským jazykem a pak jsou situace, kdy člověk si myslí, že hovoří česky a přitom tu řeč hrozně komolí.

"Největší problém, byl vlastně vůbec začít mluvit a používat v každodenním životě, co jsem se naučil."



Češi většinou žijí v domnění, že nejtěžší je "ř".

"To je pravda. Co mě hrozně překvapilo, tak mám pocit, že ani Češi sami to moc neumí. Všichni kamarádi mi řekli, že když byli malí, tak byli u logopedů. Dost mě překvapilo, jak se může vyvíjet jazyk, který ani lidi sami nemůžou vyslovit."
Thomas Kirschner




Myslíte si, že kdybyste měl dělat zkoušku z češtiny, že byste to zvládl?

"Myslím, že pokud se jedná jen o to se domluvit, že bych to už zvládl."

"Já doufám, že ano, ale nevím, to záleží samozřejmě na stupni obtížnosti."

Při užívání češtiny cizinci vznikají samozřejmě i různé humorné situace. To potvrzuje i Thomas Kirschner.

"Třeba do telefonu, místo neruším vás jsem myslím jedenkrát řekl, nevyrušuju vás? Ne, jak se to řekne - jako sexuálně?"

Nevzrušuju vás?

"Ano, řekl jsem, nevzrušuju vás? Tak to byl velký úspěch a potom to byl hodně uvolněný telefonát."

A co může podle Olgy Kalininové cizinci pomoct při pronikání do tajů češtiny?

"Pokud cizinec čte krásnou literaturu, nejen noviny nebo nedej Bůh jenom slovníky, tak za prvé objeví skutečnou krásu toho jazyka a bude mít i větší motivaci, protože se to stává příjemné a zajímavé."