Problémy s novou vládou pokračují

Porodní bolesti nově vznikající vlády jsou nemalé. Vedle problému poloviční podpory v Poslanecké sněmovně, která provází proces sestavování kabinetu od samého začátku, přibývají nové, jako například personální obsazení ministerských křesel či rozdílné názory občanských demokratů na rozdělení resortů mezi členy vládní koalice.

Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Co se případných budoucích ministrů týče, největší potíž je s kandidátem zelených na šéfa české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Prezident Václav Klaus soudí, že ministr zahraničí musí "jasně, ostře a z vlastního přesvědčení" hájit zájmy České republiky. Karel Schwarzenberg je podle něj spojen s Českou republikou pouze menší částí svého života i majetku a s normálním životem lidí přišel do styku pouze okrajově. Karel Schwarzenberg na to reagoval slovy: "Jsou to jen omyly, předsudky a někdy, s prominutím, i kecy." A co na to premiér Mirek Topolánek?

"Nemusí se mu nominovaní ministři líbit, ale myslím, že svoji politickou vůli pan prezident vyčerpal tím, že mě jmenoval premiérem nové vlády. Nemyslím si, že může do toho složení významně zasahovat, nicméně Ústava v tomto smyslu mluví velmi obecně, nedává žádný termín pro jmenování nové vlády. My teď jsme v očekávání toho jmenování a já do toho nebudu v žádném případě zasahovat."

Navržený seznam budoucích členů vlády se přesto bude měnit. Lidovci navržená Simeona Zikmundová, která měla vést legislativní radu vlády, se totiž své nominace vzdala.

Zda Česko bude mít v polovině ledna vládu s důvěrou, teď především závisí na vývoji v ODS. Některým členům se totiž nelíbí, že se ODS vzdala obsazení ministerstev financí a pro místní rozvoj. Podle místopředsedy pražské organizace strany Jiřího Janečka někteří poslanci z ODS prý zvažují, že pro Topolánkův kabinet ruku ve sněmovně nezvednou:

"Já jsem dostal několik SMS zpráv od různých poslanců, i mimopražských, kteří říkají, že jejich hejtman s tím nesouhlasí, a když podpoří vládu, může mít problémy v u sebe regionu, když podpoří hejtmana, nepodpoří vládu. Tam je prostě potřeba najít nějaký soulad."

Premiér Mirek Topolánek si ale myslí, že jeho ODS je jednotná:

"Kdybychom měli ministerstvo financí a neměli třeba jiná dvě ministerstva, tak jsem hluboce přesvědčen o tom, že by si tito členové našli záminku, jakým způsobem torpédovat úsilí o tento trojkoaliční projekt, protože ho fakticky nechtějí. Jsou to jednotlivci, nemyslím si, že by pražští poslanci nehlasovali pro takovou vládu, protože je to vláda, kterou jsme si hned po volbách, řekl bych, 'vysnili'. Má velkou podporu veřejnosti, a proto by měla vzniknout. Personální obsazení není podstatné, je opravdu marginální."

Podle Hospodářských novin vlivní lidé z ODS uvažují o tom, že nechají vládu Mirka Topolánka v lednu padnout. Potom prý přijde čas pro "vládu národní záchrany" s Pavlem Bémem, Vlastimilem Tlustým a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem pod "prezidentskou kuratelou" Václava Klause.