Program prezidenta Havla v USA

Program českého prezidenta Václava Havla během jeho pobytu ve Spojených státech amerických byl doslova nabitý. Vedle účasti na miléniovém summitu Organizace spojených národů uskutečnil celou řadu dvoustranných setkání se svými zahraničními partnery, převzal čestný doktorát Michigenské univerzity, setkal se s krajany. Jeho čtvrteční program sledovala Hanka Bakičová.

Václav Havel předal v New Yorku americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové Cenu za zásluhy o mezinárodní spravedlnost a lidská práva, kterou jí udělila nezisková organizace Američtí přátelé České republiky. Na slavnostní večeři, které se zúčastnili mezi jinými americký dramatik Arthur Miller, tenistka Martina Navrátilová a bývalý vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Wesley Clark, nazval šéfku americké diplomacie nejvlivnější Češkou a patrně nejvlivnější ženou na světě. K udělení ceny Václav Havel řekl: Madeleine Albrightová protáhla děkovací řeč v malý projev. Mimo jiné řekla:

"Řekla jsem, že budu vždy milovat svou rodnou zemi a vždy budu milovat a sloužit své adoptivní zemi," uvedla ministryně, která se mimo jiné zasloužila o vstup České republiky do Severoatlantické aliance. K situaci v České republice poznamenala, že země udělala bezesporu velký pokrok, ale stále tam panuje korupce a rozhodování není zcela průhledné. Prostředkem k nápravě je podle ní mimo jiné silná občanská společnost, kterou prezident Václav Havel prosazuje.

Prezident Havel rovněž navštívil Českou národní budovu na horním Manhattanu. Ta byla kdysi střediskem krajanského života. Nyní chátrá a na její opravu nejsou peníze. Asociace krajanských spolků se proto rozhodla prodat budovu českému státu za symbolický jeden dolar. Někteří krajané s tím však nesouhlasí. Václav Havel k tomu řekl: Český prezident zahájil také v prostorách newyorské Kolumbijské univerzity výstavu o každoročním setkání osobností na Pražském hradě Fórum 2000. Zahájení v ekumenické kapli svatého Pavla se zúčastnil i spisovatel Elie Wiesel, který pořádání Fóra 2000 s českým prezidentem inicioval. Výstava zahrnuje deset oboustranných panelů s fotografiemi a citáty, videoprojekci, plakáty a brožury. Pro veřejnost bude otevřena do 22. září.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio