"Protestovat byste měli proti svým odborářům," vzkazují státním zaměstnancům ekonomové

Protestní mítink před branami závodu v Otrokovicích kvůli chronickému zpožďování výplat mezd, foto: ČTK

"Je nám líto, ale peníze na vaše třinácté platy už nemám," vzkázal státním zaměstnancům premiér Vladimír Špidla. Vláda se rozhodla vyplatit svým zaměstnancům místo poloviny 13. platu jen jeho desetinu. "Nezbývá nám nic jiného než vstoupit do stávky. Prioritně jde o to, aby zaměstnanci zvedli hlavy," uvedla mluvčí odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací Alena Vondrová.

Protestní mítink před branami závodu v Otrokovicích kvůli chronickému zpožďování výplat mezd,  foto: ČTK
Ve veřejném sektoru pracuje asi 750.000 lidí. Zhruba 450.000 z nich dostává mzdu ze státního rozpočtu, ostatní z dalších rozpočtů veřejných. Proti rozhodnutí vlády vyplatit jen desetinu třináctého platu se postavili učitelé, státní úředníci, zaměstnanci státních knihoven, muzeí, galerií. Policisté a hasiči i pracovníci dalších profesí, kterým nedovoluje vstoupit do stávky zákon nebo náplň jejich práce, se k protestu připojili peticí. Archy podepisují i divadelníci a hudebníci. Polovina 13. a 14. platů měla po letošním přechodu z 12 platových tříd na 16 zajistit, aby zaměstnancům neklesl proti loňsku roční příjem.

"Problém je v tom, že odbory společně s vládou prosadili šestnácti-tarifní platový systém, kterým se navyšují platy těm nejlépe kvalifikovaným a nejdéle sloužícím státním zaměstnancům. Aby toto navýšení nedopadlo na méně kvalifikované, nebo na ty méně placené třídy, tak bylo zapotřebí zhruba 16 miliard korun. Nutno říci, že odboráři dobře věděli, že ty peníze ve státním rozpočtu nejsou a nebudou."

Vysvětluje vzniklou situaci Pavel Páral, redaktor ekonomického týdeníku Euro. Hodinovou stávkou chce protestovat tři čtvrtě miliónů státních zaměstnanců. Lékaři z olomoucké Fakultní nemocnice se k stávkujícím připojili jen symbolicky. Podle Zdeňka Mrozka z tamního Lékařského odborového klubu je k tomu vedou dva důvody:

"Za prvé je dost obtížné přerušovat provoz v nemocnici na jednu hodinu. Za druhé máme slib od vedení nemocnice. Byla podepsaná kolektivní smlouva, která zaručuje celoroční výši mezd. Takže jakékoliv pohyby v třináctých a čtrnáctých platech by se celoroční výše mezd neměly dotknout."

Alena Vondrová, mluvčí odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací tvrdí, že pracovníci veřejného sektoru se musí naučit vyjádřit svou nespokojenost. Zdůraznila, že pokud by v EU státním zaměstnancům klesl celoročně příjem, demonstrovaly by v ulicích statisíce lidí. Skutečně klesá českým státním zaměstnancům plat? Vždyť vláda na platy přidala zhruba pět miliard korun?

"Díky zvýšení počtu tříd část peněz, kterou by dostali tito lidé na třináctých platech, byla rozdělena mezi nejlépe placené státní zaměstnance. V rámci skupiny byly peníze jen přerozděleny, to znamená, jestli někdo dostal přidáno, tak někomu se vezmou, pokud stát nenavýší objem peněz. Stát na platech navýšil asi o pět miliard, ale to nestačí, protože skupiny nejlépe placených zaměstnanců dostaly mnohem více."

Jaký je váš postoj ke stávce státních zaměstnanců. Máte pocit, že je odůvodněná?

"Chápu lidi, kterým klesá mzda, že se brání. Ale myslím si, že by měli protestovat proti svým odborovým předákům. Ti je dovedli do situace, ve které nyní jsou."

Tvrdí Pavel Páral, redaktor týdeníku Euro.