První demonstrace policistů v Česku

Foto: ČTK

"Co bude dál, Ivane? ", "Kde je úcta?" - to jsou jen dva z nápisů na transparentech demonstrujících policistů, kteří se takto v úterý na pražském Výstavišti obraceli na ministra vnitra Ivana Langra ve svém protestu proti dopadům nového služebního zákona. Podle odhadu se jich na první policejní demonstraci v České republice sešlo na dva tisíce.

Foto: ČTK
Část demonstrujících policistů kvůli novému služebnímu zákonu přišla o peníze, norma také odebírá příplatky za práci o svátcích, víkendech a za noční služby. Na druhou stranu jim však prodlužuje dovolenou, zkracuje týdenní pracovní dobu a dává nárok na rehabilitaci. Kromě policistů služební zákon vadí i hasičům, dozorcům ve věznicích a celníkům. Jejich požadavky jsou jasné - chtějí to, co si po odpracovaných letech zaslouží a co jim vedení policie slíbilo:

"Pro řadové policajty, kteří sloužíme v noci, denně, přicházíme do styku s lidma, tak pro nás vlastně veškerý výhody nejsou žádný."

"Neuznali mi všechny léta odsloužený, na výsluhový příspěvky, na rentu, na odchodný."

"Nejvíc mi na tom vadí to, že to popírá práva pro zásahový jednotky, více méně, jo. Opět byl ten zákon udělanej tak, aby si pomohli lidi v kancelářích, kteří jsou více méně zázemí těch zásahovejch jednotek."

"Jestli to takle půjde dál, tak to dopadne tak, že tady zůstane 95 procent lidí, který jsou buď před školou nebo po škole, to znamená nezkušený, anebo pak takový starý policajti, který už jenom dožívaj do důchodu,"

ozývalo se z řad demonstrujících.

Foto: ČTK
Od Nového roku se už tisícovka policistů rozhodla řešit situaci odchodem. Tři čtvrtiny byli služebně starší policisté nad 30 let. Podle policejního prezidenta Vladislava Husáka to není nic, co by mohlo policii ochromit. S jistým omlazením sboru se při přijetí zákona počítalo, přiznává policejní šéf:

"Dopad zákona oslovil tu skupinu lidí, která jaksi má už odslouženo, která je v té kategorii odsloužených více než 30 let, a hledal se způsob, jak by tito kolegové za slušných podmínek mohli z policie prostě odejít."

Ministr vnitra ani policejní prezident mezi demonstranty kvůli zahraniční cestě nepřišli. Nechyběl však bývalý ministr vnitra a předseda sněmovního bezpečnostního výboru František Bublan. Podle něj by měl bezpečnostní výbor i ministerstvo vnitra situaci uvnitř policie řešit:

Bývalý ministr vnitra František Bublan  (druhý zleva),  foto: ČTK
"Ministr nám na výboru slíbil, že se bude snažit tu situaci řešit. Toto je další tlak na to, aby se to vyřešilo ku prospěchu, aby se tam peníze, v tom rozpočtu, našly a ta systemizace byla natolik změněna, aby skutečně nikdo neměl méně. Naopak, všem jsme slibovali, že budou mít více peněz. Tak aby měli více peněz."

Policisté nyní podepisují tzv. Manifest 361, nazvaný podle čísla nového služebního zákona, tedy petici, kterou podle předsedy nezávislých policejních odborů Milana Štěpánka chtějí za měsíc předat politikům:

"Myslím si, že za půl roku i díky naší snaze i snaze kolegů ten dopad bude jinačí, že se podaří změnit věci, které by se možná jinak nezměnily. Myslím si, že největší problém, který by vyřešil většinu nespokojenců, je 150 přesčasových neplacených hodin. To je věc, na kterou reaguje většina policistů."