První objevený alkohol obsahoval hrozny, hloh, rýži a med

Obraz od Pietera Brueghela mladšího

Lidé si dnes přejí 'šťastný a veselý Nový rok 2021'. Někteří otevřou šampaňské, jiní víno. Jinde ochutnají kvalitní pálenku. Alkohol je stejně starý jako lidstvo samo.

Nedá se přesně určit, kdy lidé objevili, že ve zkvašeném ovoci probíhá fermentace a vzniká látka, po které se cítí v povznesené náladě. Zpracování ovoce za účelem vzniku alkoholu, se datuje už do mladší doby kamenné, kdy vzniklo zemědělství.

Pivo se pilo brčkem a chyběl v něm chmel

Pokud bychom se chtěli držet exaktních dat, první nález objevili archeologové v Číně. Alkohol byl vyroben 7 až 6 tisíc let před naším letopočtem, prozrazuje Ivan Berger, ředitel Muzea potravin a zemědělských strojů v Ostravě.

"Zbytky alkoholu byly na stěnách keramických nádob. Analýzou bylo zjištěno, že ten nápoj byl vyroben ze směsi, která obsahovala divoké hrozny, plody hlohu, rýže a medu."

Kdy se začalo vyrábět klasické víno? Jsou nějaké archeologické stopy?

"Uvádí se, že nejstarší nálezy čistého vína pochází z Gruzie, z Kavkazu. Jsou datovány 6000 až 5800 let před naším letopočtem. Tam je kolébka vína. Největšího rozmachu víno dosáhlo ve starověké epoše, v období antického Řecka a Říma."

Hody v Římě

Jak středověké nápoje chutnaly? Jak si máme představit chuť tehdejšího vína a piva?

"Pokud jde o pivo, tak chmelení je otázka až pozdější doby. To nejstarší pivo bylo spíš jídlo, protože to byla směsice tekutiny a pevných částí. Pivo se často pilo brčkem a bylo spíš nasládlé, protože tam ten chmel chyběl. Třeba v Polsku se dodnes pivo ohřívá, tam znají to grzane piwo. Víno se často dochucovalo už zmíněným medem."

Pivní polévku si ve středověku daly i děti

Vaření piva ve středověku

A jak je to s alkoholem v českých zemích? Pivo, víno a medovina se nejdřív vyráběly podomácku. Zbytky alkoholu se našly v různých pohárcích nebo džbánech. Jak dodal Ivan Berger, výroba alkoholu u nás souvisí se středověkem a církevním prostředím. Třeba pivní polévku pily ve středověku i děti.

"Od konce 10. století začaly být zakládány kláštery a tam se již počítalo s provozy, kde se vařilo pivo. Konkrétním dokladem může být nadační listina kolegiální kapituly při kostele sv. Petra a Pavla na Vyšehradě z 11. století. Tam už je to potvrzení i v písemných pramenech."

Je pravda, že šlechta pila několik litrů vína denně?

"Ano. To víno se používalo třeba ředěné, což zmenšovalo vliv alkoholu na organismus. Pivní polévka se často podávala i dětem. Nebyly tam předsudky z tohoto pohledu, že alkohol nepatří do úst dětem a mladistvým."

Hostinec

Lišilo se popíjení v panských sídlech a na vesnicích?

"Samozřejmě. Od roku 1570 bylo Svatováclavskou smlouvou definováno, že pivo mohou vyrábět tři stavy a to je stav panský, měšťanský a duchovní. Začal rozvoj pivovarů. Pokud měl šlechtic prostředky, tak si mohl alkohol dovézt. Jeho poddaný však musel vycházet, pokud jde o pivo, z mílového práva. Mohl si zakoupit pivo, které bylo možné prodávat a vařit jen v té lokalitě, kde se nacházel."

Když mu tedy místní pivo nechutnalo, tak měl smůlu.

"Ano, kolikrát jsou zachycené prohřešky vůči tomuto právu, kdy panovníkovi nechutnalo a nechával si prakticky proti tomuto svému zákonu dovážet pivo odjinud, které mu chutnalo více."

Jak dodal ředitel muzea Ivan Berger, jakákoliv oslava už od středověku byla spojená s popíjením alkoholu.

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu

"Otázkou je, čím si připíjeli na zdraví. Často to bylo spojené s náboženskými oslavami. Někdy byly předepsané i typy alkoholu, které se mohou pít. Ale pivo a víno, které se potom doplnilo destiláty, tak tady bylo a je několik set let. Nejstarší výroba kořalky u nás, která má nepřetržitou tradici, je v Prostějově, Palírna U Zeleného stromu, vznikla v roce 1518."

Pivo i víno se dostalo do řady písniček i básní.

Bedrník obecný,  zdroj: Biodiversity Heritage Library,  CC BY 2.0

V jedné písničce se například zpívá: Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít. Málokdo dnes ví, co to bedrník je. Z této rostliny se ve středověku vyráběl dryák - všelék proti nemocem, i proti moru. Pivo prý mělo po bedrníku říznější chuť.

A o chuti vína, které "zprvu trpké zdá se, ale milé zas", se vypráví i Nerudově Romanci o Karlu IV., který popíjel se svým rádcem Buškem z Velhartic.

Etiketa vína Bušek z Velhartic