Radar zdraví neohrozí

0:00
/
0:00

Lidé v okolí chystaného radaru americké protiraketové obrany v Brdech nebudou vystaveni nebezpečnému záření. "Zdravotní rizika jsou vyloučena," uvedl premiér Mirek Topolánek po středečním jednání vlády, která vzala na vědomí zprávu expertů o zdravotních vlivech radaru. Sociálnědemokratická opozice hodlá respektovat pouze zprávu podepsanou nezávislými odborníky. V souvislosti s radarem ale přichází s novou vnitrostranickou iniciativou.

Studie podle úřadu vlády konstatuje, že lidé pohybující se v úrovni terénu v místech mimo nepřístupný prostor antény budou vystaveni záření, které se ani řádově nepřiblíží nejvyšší přípustné hodnotě pro trvalé vystavení obyvatelstva záření. Takový názor také prezentoval premiér Topolánek:

"Tato studie vycházela z odborné vědecké práce těch, kteří se tím dlouhodobě u nás zabývají, a z empirického měření. Mohu konstatovat, že zdravotní rizika jsou vyloučena."

Podrobnosti doplnil hlavní hygienik České republiky Michael Vít:

"Rizika pro obyvatele z okolí toho radaru, té kóty 718,8 a v přilehlých údolích je velmi minimální, protože občan maximálně může být zasažen tzv. vedlejšími laloky. Ty vedlejší laloky tak, jak jsme je měřili na ostrovu Kwajalein u identického radaru při jeho provozu, při jeho výkonu, který má být v České republice, už 100 metrů od toho objektu radaru splňují české limity. To znamená, že jsou minimálně řád pod hodnotu, která je dovolená v České republice."

Podle informací, které s odkazem na studii přinesl deník Právo, hrozí riziko ve výškách, kam směřuje paprsek radaru. Do přísně střežené bezletové zóny by se lidé mohli dostat náhodně například v balonu či na rogalu. Podle zprávy je však dodržování bezletového pásma neustále sledováno.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Sociální demokracie zprávu nekomentovala, ale přišla s novou vnitrostranickou iniciativou. Šéf ČSSD Jiří Paroubek chce z příští kandidátky strany vyloučit poslance, kteří by zvedli ruku pro americký radar. ČSSD by podle něj měla opět uspořádat vnitrostranické referendum. Jak řekl po setkání s představiteli občanské iniciativy Ne základnám, referendum bude obsahovat čtyři dotazy - zda místní organizace strany chtějí umístění amerického radaru v Česku a zda má strana za současných okolností trvat na referendu. Obsah třetí a čtvrté otázky prý Jiří Paroubek zveřejní v pátek:

"Já o tom postupu budu hovořit ve vedení strany. Já jsem řekl, že pokud by byli poslanci, kteří budou hlasovat pro radar, a já předpokládám, že to žádný sociálnědemokratický poslanec nebude, ale kdyby přesto nějaký takový byl, tak že pokud by se dostal na kandidátku, tak by na té kandidátce nebyl Jiří Paroubek."

Ve středu Česko a Spojené státy zahájily další kolo vyjednávání o smlouvě, která řeší postavení a eventuální trestní odpovědnost amerických vojáků v Česku. Jak řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, na této části dohody by se obě strany mohly shodnout do konce týdne:

"My každopádně nepůjdeme pod principy, které jsou obvyklé pro podobné základny, které se nacházejí na území většiny západoevropských států. Rozhodně si tady budeme chtít držet ten vysoký standard."