Rádio Svobodná Evropa možná přestane v září vysílat v českém jazyce

Prezident rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Thomas Dine oznámil 2. července na tiskové konferenci v Praze, že RFE/RL přestane k 30. září po 52 letech vysílat v českém jazyce. O ukončení financování vysílání rozhodla ve…

Rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio svoboda možná přestane v září po 52 letech vysílat v českém jazyce. Důvodem jsou finance. O ukončení financování vysílání, které ročně přišlo zhruba na 19,5 miliónu korun, z čehož americká strana hradila zhruba třetinu, rozhodla ve Washingtonu rada guvernérů této stanice. Podle ředitele stanice Thomase Dina Američané potřebují peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. Ředitel Dine zdůraznil, že Česko je demokratickou zemí, která je v NATO a na prahu Evropské unie. Někteří pozorovatelé soudí, že zřejmě už došlo na hlasy, podle kterých vysílání po pádu komunismu ztratilo svůj smysl. Nemyslí si to ale ředitelka českého Rádia svobodná Evropa Olga Kopecká, posluchačům této stanice známá ve vysílání jako Olga Valeská:

Prezident rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda  (RFE/RL) Thomas Dine oznámil 2. července na tiskové konferenci v Praze,  že RFE/RL přestane k 30. září po 52 letech vysílat v českém jazyce. O ukončení financování vysílání rozhodla ve Washingtonu rada guvernérů RFE/RL,  foto: CTK
"Mně je to samozřejmě velmi líto. Bylo to pro nás všechny velmi, velmi nemilé překvapení, vlastně šok. Já se domnívám, že českého vysílání Rádia Svobodná Evropa je ještě zapotřebí. Já se ovšem nevzdávám. Domnívám se, že by snad bylo možné ty peníze na naše vysílání získat ještě nějak jinak a chci v té věci podniknout řadu kroků. Já bych totiž ráda, aby naše vysílání doprovodilo Českou republiku až do Evropské unie."

Jste tedy optimistka a doufáte, že i po posledním září budete vysílat dál?

"Já v to doufám."

První zkušební program odvysílala československá sekce Svobodné Evropy v roce 1950. Tehdy šířila signál krátkovlnná vysílačka z nákladního auta, které se pohybovalo kolem československých hranic. Každodenní vysílání odstartovala o necelý rok později, 1. května 1951, proslulá věta "Volá hlas svobodného Československa". U zrodu československé sekce radia stála řada významných osobností poúnorové emigrace, například Ferdinand Peroutka, bývalý ministr kultury Pavel Tigrid či Antonín Kratochvíl. Pracoval pro ní také senátor Egon Lánský, bývalý šéf Kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek, politolog Jiří Pehe nebo bývalý náměstek ministra zahraničí Otto Pick.

Stanice, jejíž vysílání patřilo během čtyřech desetiletí komunistického režimu k jedněm z mála zdrojů svobodných informací pro československé občany, přesídlila v roce 1994 z Mnichova do Prahy. Pod českým názvem Rádio Svobodná Evropa začala vysílat 1. července z budovy Českého rozhlasu. Před sedmi lety začala vysílat své pořady ve spolupráci s Českým rozhlasem na okruhu Český rozhlas 6. Současná licence této stanice platí do července 2004. Co bude případné ukončení spolupráce znamenat, vysvětluje programový ředitel Českého rozhlasu Josef Havel:

"Znamená to, že nebude Rádio Svobodná Evropa dodávat část vysílání, část programových segmentů, ale neznamená to zároveň, že by končilo vysílání Českého rozhlasu 6. To bude pokračovat dál. Samozřejmě, že v tuto chvíli, kdy je informace poměrně čerstvá, už zvažujeme to, že z názvu odstraníme dodatek Rádio Svobodná Evropa, čili to bude Český rozhlas 6. V nejbližších dnech budeme spolu s pověřeným šéfredaktorem, panem Šternem, zvažovat, jakým způsobem nahradíme ony mezery, které tím vzniknou a budeme uvažovat i o délce vysílání a předpokládám, že k určitému zkrácení vysílacího času dojde."