Rakousko začalo s odškodňováním

Rakousko začalo vyplácet odškodnění lidem, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni na jeho území. V nejbližších dnech má peníze dostat asi 4900 českých občanů a do konce srpna další 2000 lidí. O satisfakci za práce v Rakousku požádalo na 10.000 českých občanů. Přibližně desetina z nich se však odškodnění nedožila. Více Jaromír Marek.

Výplata kompenzací z fondu Smíření, mír a spolupráce mohla začít poté, co v červenci americký soud definitivně zamítl poslední žaloby nuceně nasazených proti rakouským podnikům. Fond disponuje šesti miliardami šilinků, což je asi 15 miliard korun. Ty budou rozděleny mezi 150.000 obětí. Nejvíce dosud žijících obětí nuceného nasazení, asi 41.000, pochází z Ukrajiny. Česká republika je, s více než 10.000 nuceně nasazených na čtvrtém místě a z fondu sem příjde 501 miliónů šilinků, přibližně 1,2 miliardy korun. Více ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

"Rakouským fondem smíření už byla překontrolována naprostá většina žadatelů a k výplatám jsou připraveny asi dvětřetiny všech žádostí. V současné době je podáno asi 10 000 žádostí, ze zbývajících asi 2000 žadatelů se řada dnešního dne bohužel nedožila a nebo jejich doklady nejsou dostačující. U každého kdo nemá doklady kompletní pátrá kancelář pro oběti nacismu cíleně v rakouských archívech a musím říci, že dosud velmi úspěšně. Stovkám žadatelů jejich doklady v archívech našla. Velmi smutnou skutečností je, že řada žadatelů, asi deset procent, si podala žádost ale bohužel se kompenzací nedožila."

Uzavření vleklého sporu o odškodnění uvítal i Oldřich Stránský z České rady pro odškodnění obětí nacismu. I když způsob vyplácení odškodnění nemůže, podle něj, postihnout individuální rozdíly mezi jednotlivými životními osudy, je toto řešení jediné možné.

"I když se nedá mluvit o odškodnění, na každý pád se jedná o satisfakci. Je nám jen líto, že přichází pozdě a že řada našich lidí se toho nedožilo. Když jsme dávali dohromady přihlášky a začetli se do osudů postižených, zjistili jsme, že každý z nich by mohl být podkladem ke knize nebo filmu. Žádný autor si totiž nedokáže vymyslet dramatičtější příběhy než ty, které psal v té době sám život."

A jaké kategorie odškodnění rakouský fond rozlišuje? Pokračuje Oldřich Stránský.

"Ti, kteří byli vězněni a museli pracovat, ti kteří byli nuceně nasazeni a museli pracovat v průmyslu a ti, kteří museli pracovat v zemědělství.Českých obětí se týkají hlavně první dvě kategorie, vězni a nuceně nasazení."

Rakousko na rozdíl od Německa vyplácí odškodnění v jediné splátce. Ti, kteří jsou zahrnuti do 1.kategorie, tedy vykonávali otrocké práce ve vězení dostanou asi 252.000 korun a někdejším nuceně nasazeným vyplatí fond přibližně 84.000 korun.