Rakouští odpůrci jihočeské elektrárny Temelín uvolnili zablokované hraniční přechody

Temelín

Cesta do Rakouska je opět volná. Odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín prozatím uvolnili zablokované hraniční přechody. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Chladící věž Temelína
Zatím na týden vyklidili odpůrci Temelína své pozice na česko-rakouských hraničních přechodech. Mluvčí Hornorakouské nadstranické platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer uvedl, že tak chtějí dát české vládě šanci, aby mohla nikoliv pod tlakem, ale v klidu, iniciovat mezinárodní jednání o bezpečnosti Temelína. Aktivisté chtějí, aby Češi odstavili Temelín minimálně na půl roku a v té době umožnili mezinárodní prověrku jeho bezpečnosti. Jejich požadavky znovu podpořil i rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Na víkendovém summitu Evropské unie ve francouzském Biarritzu obvinil českou vládu, že svým postojem k otázce Temelína kazí sousedské vztahy.

Mezi lidmi rostlo během blokády napětí. Rakušané byli nervózní z toho, že nemohou do Česka jezdit nakupovat, Češi naopak chystají bojkot výrobků a obchodních řetězců rakouských firem. Výrazný odliv českých zákazníků už pocítily některé čerpací stanice ÖMV. Na diskusních stránkách o jaderné elektrárně Temelín internetového magazínu IDNES někteří z debatujících dokonce vyzývají k bojkotu sítě velkoobchodů rakouské společnosti Julius Meinl.

A co říkají čeští politici aktivitám Rakouska? Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek považuje protesty proti spuštění Temelína za reakci na zástupné problémy. Podle jeho slov si Rakušané demonstrativním odmítáním české jaderné elektrárny jen řeší své vnitrostátní potíže. K těm podle Miroslava Macka patří jak nástup nacionalistů, tak i proces začleňování České republiky do Evropské unie.

"Vědí, že v případě vstupu České republiky do Evropské unie je Česká republika velmi zajímavá svou polohou, svou průmyslovou tradicí a že by mohlo Rakousko být odsunuto na okraj Evropy. Tohleto všechno tam hraje roli a je to vlastně takový ten hrnec, ve kterém se toto všechno vaří a výsledek je takový, jaký je."

Blokády hraničních přechodů byly i tématem víkendové diskuse Televize Nova, které se zúčastnil premiér Miloš Zeman. Připomněl, že projevil dobrou vůli setkat se s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem, ale nikoli pod nátlakem. Protesty pak zlehčoval tím, že v televizi viděl na přechodech pouze tři školní děti a jeden traktor. Za velmi znechucující pak označil to, když jsou k rakouským demonstracím zneužity školní děti.

Dodejme, že vodou na mlýn rakouským snahám o prověrku bezpečnosti jaderné elektrárny jsou drobné závady, které spouštěcí práce provázejí. Velký rozruch například vyvolala porucha pohonu jedné z řídících tyčí, kterou operátoři objevili při plánové zkoušce rychlého odstavení reaktoru v pátek ráno. Mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová však prohlásila, že zkouška dopadla dobře a závada na jedné z řídících tyčí byla okamžitě odstraněna. Spouštěcí práce tak bez většího zdržení pokračují dál.