Reakce na nový kodex jsou rozporuplné

Téměř tři tisíce paragrafů obsahuje návrh nového občanského zákoníku, jehož současnou podobu nedávno představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Jak zdůraznil, hlavní předností nové úpravy je přehledné a logické sjednocení soukromého práva do jediného kodexu. Mnohým se ale tato nová úprava, nejrozsáhlejší od roku 1989, příliš nezamlouvá.

Autory nového občanského zákoníku jsou profesor Karel Eliáš a odbornice na rodinné právo Milena Hrušáková z Palackého univerzity v Olomouci. Tento kodex, který právníci připravovali osm let, by měl nahradit zákoník pocházející z šedesátých let minulého století. Zákoník upravuje tři hlavní okruhy: rodinu, vlastnictví a smlouvy. Má zahrnovat i právní předpisy, které teď existují samostatně - například zákon o rodině, zákon o pojistné smlouvě či zákon o nadacích. Jeho součástí se stane i celá část obchodního zákoníku, jež pojednává o závazcích. Občanský a nový obchodní zákoník by měly odstranit některé dvojkolejnosti současného práva. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke upřesnila, kterých oblastí se změny hlavně týkají:

"Uskutečnilo se veřejné připomínkové řízení, do kterého přišlo na 3 000 připomínek. Pokud bychom měli jmenovat některou z těch, které byly zapracované, tak se to týká uzavírání manželství, kdy bylo ministrem spravedlnosti rozhodnuto, že bude ponechán současný způsob uzavírání sňatků. Určitě bude kladen větší důraz na úpravu práv osobnostních, na úpravu majetkových vztahů, anebo bude třeba odklon od úplného zbavení způsobilosti k právním úkonům, významné změny budou také v oblasti dědictví."

Mezi novinky, které chce kodex zavést, patří například možnost osvojit i zletilou osobu či právo zříci se dědictví. Některé typy smluv nebude nutné uzavírat písemně. Zákoník se také zabývá zákazem lichvy, domácím násilím či podrobnější úpravou sousedských vztahů. Ministerstvo spravedlnosti novým občanským zákoníkem také chystá další bič na cestovní kanceláře. V momentě, kdy zájezd nesplňuje dohodnuté podmínky, by totiž cestovky nemusely platit klientovi náhradu škody jen z ceny zájezdu, ale nově i za "ztrátu radosti z dovolené". Profesor Eliáš vysvětlil, jak by takový paragraf fungoval:

"Pokud v zákoně bude výslovné pravidlo o náhradě ztráty radosti z dovolené, pak tu náhradu ztráty budu moci požadovat jenom v případě, že dojde ke zkažení dovolené skutečně v důsledku porušení povinností té cestovní kanceláře. Čili náhrada téhle újmy nepřichází v úvahu, když pojedu například na kongres nebo někam na školení."

Osud paragrafu ale zatím není jistý. Za zbytečný ho totiž považují hned dvě ministerstva. Nezamlouvá se ani cestovním kancelářím, které se obávají, že by lidé mohli tuto možnost zneužívat a nepřiměřeně se s cestovkami soudit. Podle Sdružení obrany spotřebitelů by mohla nová úprava klientům cestovek pomoci, pokud sami budou chtít.

Nový kodex zamířil na vládu, do Poslanecké sněmovny by se mohl dostat do konce prvního pololetí. Jak řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, pro zákoník se bude snažit najít podporu napříč politickým spektrem tak, jak to bylo u zákoníku trestního:

"Tento občanský zákoník je nepolitický, nadstranický, byl psán experty na občanské právo, byl zadán za dob socialistických vlád. Je nutné napříč politickým spektrem se dnes bavit o tom, jak má vypadat občanské právo v České republice. A pokud se o tom nebudeme bavit, pak je to podle mého názoru velmi smutné a není to zodpovědné, protože dále prodlužujeme současný stav, kdy platí starý zákoník z šedesátých let a není zde kvalitní nová úprava."

Zástupci sociální demokracie se k nynější podobě kodexu vyjádřili kriticky. Nelíbí se jim rozsáhlost zákoníku, nová úprava podle nich navíc přináší výrazné změny i v oblastech, kde to není potřeba. Některé věci zase neřeší vůbec, ač by měla, například uzavírání smluv přes internet. Obsahuje prý také spoustu archaismů a je sepsána nesrozumitelným jazykem. Ministerstvo by tak mělo návrh podle sociálních demokratů ještě dopracovat. I když se jim nový občanský zákoník nelíbí, jsou ochotni o jeho podobě jednat, říká poslanec za ČSSD Jeroným Tejc:

"Ten současný návrh málo reflektuje současné společenské poměry, ale zůstává v mnohém zbytečně zakonzervován v roce 1937. Je také málo srozumitelný. My jsme stoupenci toho, aby občanský zákoník, který provází při svém jednání každého člověka každý den, byl natolik srozumitelný, aby občané byli schopni bez navštívení advokáta mu porozumět alespoň v těch základních tezích."

Podobné výhrady má k návrhu nového občanského zákoníku advokátka Dagmar Raupachová:

"Jestliže má nová úprava cca 2 800 paragrafů, jestli jsem dobře informovaná, tak to už samo o sobě pro lidi moc přehledné nebude. Lidé musí zákoníku rozumět, a při takovém množství paragrafů bude orientace obtížná pro běžného občana. A jestli si na všechno budou muset brát deset advokátů, tak to není v pořádku. Každá norma, jakákoliv, musí být především lidmi přijata, musí jí rozumět, a teprve tehdy budou také ochotni ji dodržovat a řídit se tou normou."

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je optimista. Soudí, že problémová jsou v návrhu občanského zákoníku jen čtyři místa:

"Každá oblast, která je nově upravena, rozšiřuje katalog práv občana. Proto si myslím, že bychom měli tuto jednoznačně pozitivní materii podpořit, a doufám v podporu napříč politickým spektrem. Podařilo se to u trestního zákoníku, a doufám, že stejně tu podporu najdeme i u tohoto zákona."

V případě, že nový občanský zákoník projde vládou, parlamentem a získá podpis prezidenta republiky, měl by začít platit na začátku roku 2012.