ČSSD se nepodařilo prosadit odklad občanského zákoníku

Das geltende Bürgerliche Gesetzbuch (Foto: Tomáš Adamec, Tschechischer Rundfunk)

Opoziční ČSSD se v Senátu nepodařilo prosadit odklad účinnosti nového občanského zákoníku o dva roky na rok 2016, i když má v horní komoře většinu. Senátoři nepřijali ke kodexu žádné usnesení, uplynutím 30denní lhůty tedy platí, že je zákon přijat. Předloha pak zamíří k podpisu prezidenta Václava Klause.

Jiří Pospíšil,  foto: Vláda ČR
Odklad účinnosti občanského zákoníku navrhl senátní ústavně-právní výbor. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím nesouhlasil. Podle jeho slov by to prakticky znamenalo, že by nastaly čtyři roky právního vakua. Přestože má v Senátu opoziční sociální demokracie většinu, odklad neprosadila. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS vnímá výsledek jednání v Senátu jako důležité vítězství.

"Jsem rád, že senátoři napříč politickým spektrem moji výzvu vyslyšeli a nepodpořili usnesení, které by prodlužovalo odklad zákona do roku 2016. Pro nás je to vítězství a jsme velmi rádi, že kodex se již nebude vracet zpět do Poslanecké sněmovny."

Zákoníku už chybí jen podpis prezidenta a bude platit od roku 2014. Pro zákon hlasovali i někteří sociální demokraté jako například senátor Vladimír Dryml.

"To, co řekl pan ministr, by mělo platit pro každého z nás. To znamená, jestli to je prospěšné pro občany nebo ne. Já jsem se domníval, že to prospěšné je. Sice jsem se nemohl rozhodnout, protože to jsou právně obtížné věci, jsou tam věci, které se mě nelíbí, ale jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo."

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Rozhodnutí Senátu zaskočilo místopředsedu ČSSD a stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera. Podle něj se hlasy mezi tři návrhy rozdělily tak nešťastně, že odklad účinnosti občanského zákoníku neprošel o dva hlasy.

A jaké změny občanský zákoník přináší? Upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Podle předkladatelů klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Zákoník má přes tři tisíce paragrafů, a nahradí mnohokrát novelizovaný kodex z roku 1964.

Nově bude možné osvojit si například i zletilou osobu. V případě dohody o odděleném majetku manželů norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Budova a pozemek už nemohou mít rozdílného vlastníka. Novými pravidly se bude řídit i dědictví. Poslední vůle už nebude muset být v písemné podobě, stačí, když ji umírající vysloví před dvěma svědky. Lidé budou moci odkázat svůj majetek také institucím nebo si dát podmínku, že se pozůstalí musí postarat třeba o jejich psa či kočku. Podle ministra Pospíšila nový zákoník výrazně posiluje práva občana.

"Dává mu nové možnosti, jak lépe chránit například svá dědická práva, jak lépe chránit svá vlastnická práva, jak lépe upravovat své dědické záležitosti, jak řešit otázky, které jsou spojené s náhradou škody. Dnes český občan velmi obtížně získává náhradu za škodu, kterou mu někdo způsobí ať už na zdraví, na majetku nebo případně na dovolené. To jsou věci, které dnes jsou velmi komplikované. Lze to dokladovat na mnoha konkrétních ustanoveních."

Ministr zdůraznil, že na občanském zákoníku pracovali experti deset let. Záměr schválila už vláda Miloše Zemana. Zákoník měl komplikovanou cestu už v Poslanecké sněmovně. Upravoval se ještě v průběhu druhého čtení. Mezi jeho novinky patří i to, že zvířata už z pohledu zákoníku přestávají být věcmi. Mají se také zvýšit práva zákazníků. Kritici zákoníku vytýkají, že zabíhá do velkých podrobností a pro laika může být nesrozumitelný. Objevují se tu slova, která se používala dříve, jako třeba výměnek nebo pacht, což je pronájem půdy či rozhrady, což jsou zdi, ploty a strouhy.

"Ty termíny pořád zůstaly v učebnicích. Dobří právníci je všichni znají, dokáží s nimi pracovat."

uvedl v televizi Nova náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer. Úplné zamítnutí zákona požadoval Zdeňek Škromach z ČSSD. Kodexu vyčítal právě složitost a anachronismy. Jak dodal, lidé neudělají nic bez pomoci advokáta. Pro zamítnutí se však vyslovili jen čtyři členové horní komory.