Realistický hlas

V Česku neutichají diskuse o zprávě Evropské komise k připravenosti země na vstup do Evropské unie. Přestože ještě převládá silný pocit ukřivděnosti, začínají se také, jak uvádí Zdeněk Vališ, ozývat i střízlivé a uklidňující hlasy.

Premiér Miloš Zeman pokládá roční hodnotící zprávu Evropské komise za rozpornou a poněkud komickou. Šéf sněmovny a ODS Václav Klaus konstatoval, že zprávu nemůže nikdo brát vážně. V pravidelné nedělní debatě v České televizi pak uvedl, že to není žádný odborný, fundovaný text, ale v podstatě jakési politické prohlášení bruselských úředníků. Některé výrazové prostředky novinářů hodnotící Bruselem sestavený žebříček připravenosti jednotlivých kandidátů na vstup do unie jsou daleko ostřejší.

Nejvíce rozčiluje politiky a novináře tvrzení, že Česko a Slovinsko nemají ještě natolik tržní ekonomiku jako Polsko, Maďarsko a Estonsko. Pozastavují se nad tím i známí ekonomičtí analytici. Například Miroslavu Singerovi, generálnímu řediteli Expandia holding, připadá legrační, když v žebříčku konkurenceschopnosti je Polsko řazeno výše než Česko, protože, jak říká Singer, náš severní soused zatím ani nezkusil zprivatizovat hutě. Také Petr Zahradník, analytik Conseq Finance, se domnívá, že Evropská komise neměla jednotný metr na všechny kandidátské země. Umístění Česka a Slovinska, dvou nejvyspělejších postkomunistických zemí, v kandidátském žebříčku neodpovídá vůbec realitě. Zahradník nicméně připomíná jednu docela závažnou okolnost. Madaři i Poláci se v minulosti chovali k Evropské unii mnohem vstřícněji než Česko. A Evropská komise je prý dosti konzervativně uvažující instituce, která si zkrátka na Prahu vsugerovala nějaký náhled a poměrně obtížně ho opouští.

Na tomto názoru by něco mohlo být. Připomeňme si třeba, jak necitlivě, až s jakousi nadřazeností, komentoval někdejší premiér Václav Klaus různé postoje a kroky Bruselu a přiváděl tamní úředníky do stavu zuřivosti. Ale pro současný přístup Evropské komise k Česku může být i jiný důvod. Třeba ten, že Česko a Slovinsko, právě proto, že výší hrubého domácího produktu na hlavu patří ve střední Evropě jednoznačně ke špičce, mají na víc, než zatím v přípravě na vstup do unie udělaly. Tento názor zastává analytik Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek. I na tomto tvrzení může něco být. Jestliže Česko a Slovinsko měly a mají lepší výchozí pozici než ostatní, vůbec by proto neuškodilo jim lehce nahlodávat přílišné sebevědomí a připomínat jim tak, že ještě důležitější než startovní pozice je dynamika a co nejrychlejší pohyb dopředu.

Někteří pozorovatelé ale také začínají upozorňovat na dosud přehlížený fakt, že letošní hodnotící zpráva Evropské komise vlastně Českou republiku mnohem více chválí než kritizuje, že výrazně oceňuje pokrok, ke kterému došlo za poslední rok. Zatím zřejmě nejrealističtější hlas ovšem zazněl z úst ministra financí Pavla Mertlíka. Možná proto také zapadl v celkové rozjitřené atmosféře. Mertlík považuje zprávu z Bruselu za velmi dobrou pro Českou republiku. V zemi, jak říká, kde třetina úvěrů je špatných a kde pomalu největší bankou je Konsolidační banka, nelze samozřejmě říci, že existuje plně tržní ekonomika.