Reforma armády

Pokud chce mít Česká republika kvalitní a ekonomicky úspornou armádu musí zredukovat její počty na 36 tisíc vojáků a 10 tisíc občanských zaměstnanců a zrušit vojenskou základní službu tedy armádu profesionalizovat. Tvrdí to vojenští odborníci z Centra pro reformu ozbrojených sil v materiálech, které tento týden předložili vládě České republiky. O podrobnosti se zajímal kolega Mikuláš Kroupa.

Armáda České republiky by se měla do roku 2006 plně profesionalizovat. Je to, podle vojenských odborníků z Centra pro reformu ozbrojených sil, jediná cesta, jak vybudovat obrany schopnou, ekonomicky výhodnou a moderní armádu.

V materiálech, které tento týden dostala k projednání Vláda ČR z Centra pro reformu, jsou podrobně popsané změny, kterými musí armáda do roku 2006 projít. Například během procesu profesionalizace se z armády propustí více než 12 tisíc občanských zaměstnanců, 4 800 důstojníků, naopak zvýší se počty praporčického a rotmistrovského sboru. Počty důstojníků se sníží na 7000, počty občanských zaměstnanců se sníží tak, aby jejich cílový počet nepřesahoval 10 000. Tyto počty jsou prý dlouhodobě udržitelné a představují výši osobních výdajů na úrovni zhruba 50 % celkové výše výdajů resortu Ministerstva obrany. Finanční zdroje pro ozbrojené síly ve výši 2,2 % HDP, které jsou ze státního rozpočtu vyčleňovány pro resort obrany budou prý dostatečné pro uskutečnění reformy ozbrojených sil, potvrdila to tisková mluvčí Centra pro reformu Drahomíra Nová.

"Základní myšlenkou těchto materiálů je efektivita. Pro laickou veřejnost bych materiál přiblížila tak, že jsme se snažili shromáždit informace o celé armádě z hlediska, jak vybudovat armádu, která by se svými finančními zdroji hospodařila nejefektněji. Ale přitom byla schopna splnit obranu této republiky."

Centrum pro reformu ozbrojených sil vzniklo v květnu minulého roku. Vláda ČR si zadala u generála Jaroslava Škopka vypracovat materiály, které by nejen analyzovaly stávající situaci v armádě, ale aby jako vládní zmocněnec navrhl nejlevnější a neefektivnější řešení. Zadání od vlády přišlo ve chvíli, kdy nastoupil nový ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který vystřídal odvolaného Vladimíra Vetchého. Do této doby nechtěli vládní sociální demokraté o profesionalizaci armády ani slyšet. Dnes po roce mají na stole kompletní scénář, jak vybudovat profesionální armádu. Vláda však materiál bere pouze na vědomí. Blíží se totiž volby a proto se profesionalizací armády bude zabývat až nová vláda.