Řemeslo má zlaté dno stále platí, mladí Češi se do učení ale nehrnou

Foto: wistechcolleges via Foter.com / CC BY-NC-ND

V Česku chybí 300 tisíc řemeslníků. Vyplývá to z dat internetového portálu Nejřemeslníci.cz a potvrzuje to i studie, kterou si Asociace malých a středních podniků a živnostníků nechala vypracovat v rámci projektu Fandíme řemeslu. A situace se v blízké době pravděpodobně nezlepší, zkušení řemeslníci odcházejí do důchodu a počet uchazečů o studium učebních oborů dlouhodobě klesá. Stát se sice snaží situaci zlepšit, ale zatím se mu to moc nedaří.

Foto: wistechcolleges via Foter.com / CC BY-NC-ND

Roman Pommer,  foto: archiv Hospodářské komory ČR
Na učiliště odchází v Česku jen třetina populačního ročníku, což je každý rok necelých 40 tisíc žáků z devátých tříd. Řada rodičů dnešních patnáctiletých totiž považuje pro svého potomka učební obor za něco společensky degradujícího a nutí do studia i děti, které učení nebaví nebo k němu nemají předpoklady.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory Romana Pommera by proto pomohlo, kdyby lidé včetně rodičů svůj přístup k řemeslníkům změnili.

"Jedna zásadní věc je ve společnosti změnit názor na řemeslo. Stát musí podporovat řemeslo jako takové. A pak je to u rodičů. Ti si musí uvědomit, že dneska 16letý kluk, který začne pracovat rukama, bude se učit, si vydělá za pár let hezké peníze, ne-li větší než kdejaký právník."

Firmy totiž na situaci na trhu reagují, o kvalitní řemeslníky se vzájemně přetahují, nabízejí jim nejen vysoké mzdy, někde i přes 50 tisíc korun měsíčně, ale i řadu benefitů. Mnoho firem je už tak zoufalých, že sáhnou i po čerstvých absolventech, které si pak samy zaučí.

Chybí zedníci, klempíři, tesaři, truhláři, malíři, řidiči

Foto: Mike Linderer,  Pixabay / CC0
Podle studie klesl od roku 2005 do roku 2018 nejvíc zájem o textilní výrobu, hornictví, hutnictví nebo třeba slévárenství. Místopředseda představenstva Asociace Zdeněk Tomíček doplňuje, kteří pracovníci v současné době chybí nejvíc.

"Největší nedostatek je v Česku pomocných pracovníků v oblasti těžby, stavebnictví a výroby, kde v roce 2018 chybělo necelých 30 tisíc lidí. Dále pak kovodělníků a strojírenských dělníků. A třetím v pořadí jsou řidiči a obsluha pojízdných zařízení, kterých máme o zhruba 15 tisíc méně, než je potřeba,"

Nedostatek řidičů je problémem hlavně pro doručovací společnosti nebo společnosti, které prodávají potraviny online. Podobně jsou na tom i truhlářské profese, kde je za posledních třináct let úbytek 70 procent absolventů. A na kritickou hranici se dostává i počet absolventů zednických nebo například malířských oborů. Zatímco ještě v roce 2005 se u nás vyučilo 705 zedníků, minulý rok už jich bylo jen 253. Kvalifikovaní zedníci nebo tesaři chybí třeba olomoucké stavební firmě Jiřího Luběníka.

Portál www.nejremeslnici.cz
"Mohli bychom dělat dvojnásobek zakázek, pokud bychom tyto kapacity měli k dispozici. Bohužel musíme naše možnosti neustále omezovat," vysvětluje.

Zvyšuje se čekací doba a cena i množství špatné práce laiků

Poptávka po řemeslnících tak ve většině regionů výrazně převyšuje jejich nabídku. Je těžké nejen vůbec nějakého sehnat, ale zákazník pak na něj ještě musí dlouho čekat. Výjimkou už nejsou ani stavební firmy, které objednávky prací přijímají až na rok 2021.

Ilustrační foto: skeeze,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED
Navíc řemeslné práce zdražují. Od roku 2016 se cena zakázek podle portálu Nejřemeslníci.cz zvýšila v průměru o 27 procent. Kdo shání zedníka, musí si připravit dokonce až o polovinu více peněz než před třemi lety.

Vedle nedostatku řemeslníků se Česko potýká s dalším problémem - s velkým množstvím laiků, kteří využili díry na trhu, vydávají se za odborníky a provádějí neodborné práce.

Vláda už připravuje opatření, které by mohlo věci pomoci. Prestiž oboru a také garanci nejvyšší kvality řemeslné práce má zajistit mistrovská zkouška. Vláda dokončuje návrh zákona na zavedení mistrovských zkoušek pro řemeslníky. Zákon připravují společně ministři školství Robert Plaga a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (oba za ANO). Zákon by mohl být předložen letos v létě.