Remoska. Uvaříte v ní guláš, upečete buchty. Stačí zapojit do zásuvky

Remoska, foto: Juan Pablo Bertazza

Umí péct, grilovat, zapékat, dusit, smažit. Stačí k tomu elektrická zásuvka. Tohle vše dokáže remoska, český vynález. Připravíte v ní guláš, stejně jako výbornou bublaninu.

Všechno začalo počátkem 50. let. Její budoucí konstruktér Oldřich Homuta byl na služební cestě ve Švédsku. Tady uviděl hrnec, který sice vařil, ale nepekl. A právě tuhle funkci mu přidali čeští vynálezci. Původně remosku vyrábělo devět lidí v malé dílně v Praze. Později se začala sériově vyrábět v Kostelci nad Černými Lesy.

Zdálo se, že sláva remosky pohasíná

Remoska,  foto: Sofa kink420,  CC BY-SA 4.0

Přístroj nesl označení HUT. To byla první písmena jmen konstruktérů, kterými byli už zmiňovaný Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec.

Název Remoska přišel až později, a opět to byla zkratka místního podniku Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy a Servis). Na začátku 90. let se zdálo, že sláva remosky pohasíná. Všechno změnila náhodná cesta jednoho elektrikáře.

"Byl to pan Blažek, který byl elektrikář. K celé záležitost se dostal tak, že sháněl náhradní díly k remosce. Přijel do původní výroby a zjistil, že továrna je na prodej."

A šel do toho, popsal začátky jednatel firmy Ivo Svoboda. Firmu Remoska založil Jiří Blažek se svým kolegou Jaroslavem Uličníkem a výroba se přestěhovala do Frenštátu pod Radhoštěm.

V Rusku se remosce říká zázračná pícka

Řada lidí si v době rozmachu mikrovlnek myslela, že remoska má svoji slávu za sebou. Ale nezanikla, a znají ji i mladí.

Remoska, ryze český výrobek, byla známá v okolních státech, přibližuje Ivo Svoboda.

"V zahraničí znali remosku bývalé socialistické státy, protože tam se to ve velkém vyváželo. Například když přijedu do Maďarska, tak si pořád pamatují, jak babička jim dělala v 'remošce', jak jí říkali, kuře a na tu chuť nikdy nezapomněli. Poláci to znali, Rusové to znali. Ti ji nazývali 'čudo piečka', tedy zázračná pícka."

Lady Remoska dokázala zdánlivě nemožné

Obrovský úspěch slavila remoska ve Velké Británii. Tehdy panu Svobodovi zavolala lady Milena Grenfell-Baines, která do Anglie odjela před válkou jako jedno z Wintonových dětí.

Jak uvedla v jednom z rozhovorů, remosku chtěla její sestřenice, která ji používala ještě po mamince, ale v Británii nebyla k sehnání.

Milena Grenfell-Baines,  foto: Jana Kudláčková,  ČRo

"Já jsem věděla, co Remoska je, ale nikdy jsem v ní nevařila. Tak jsme šly koupit remosku a já jsem si vzala ten letáček domů. Četla jsem si to a říkala, proč se ta remoska nikde jinde neprodává? Tak jsem tam zavolala, nějaký pán zvedl telefon a říká: Svoboda. Já jsem se ho ptala, proč se neprodává remoska třeba v Anglii? A on říkal, že tam nikoho nemají. Tak jsem mu řekla, že jim někoho najdu. A dnes se v Anglii prodalo víc než sto tisíc remosek!"

Jak dodává Ivo Svoboda, paní Milena sehnala kontakt během dvou měsíců a na podzim už jely první kusy remosky do Velké Británie.

"Lady Milena měla kamarádku, která pracovala v katalogovém prodeji, a ta když doporučí nějaký výrobek, tak jejich zákazníci na to doporučení dají a kupují to. Ona dala na remosku velice dobré reference, protože si s ní týden hrála. Ale sama se mi přiznala, že týden nespala, protože nevěděla, co to udělá jako neznámý výrobek a jak zapůsobí na anglický trh. Ale je pravda, že ten způsob, jak se připravují pokrmy, Angličanům vyhovuje."

Remoska dokonce v Anglii získala v roce 2001 titul Nejlepší nový výrobek na trhu. Remosku dostal od paní Mileny Grenfell-Baines, které se přezdívá Lady Remoska i princ Charles.

Remosky se za 50 let vyrobilo několik modelů. Ten originální je na 2 až 3 porce, větší je pro rodinu a pak byl dokonce model na camping pro jednu osobu.

"Je vidět, jak je to malinké, opravdu na jednu porci. Má to obsah necelý litr a je to takový malý elektrický ešus," ukázal mini remosku Ivo Svoboda.

Jak péct, smažit, vařit i dusit nabídla paní Milena Grenfell-Baines i v knížce, kde recepty prokládá svými životními příběhy.

klíčové slovo:
  • CZECH MADE
spustit audio

Související