Španělský ptáček

Oblíbené české jídlo, o kterém navzdory jménu ve Španělsku nikdo neslyšel.

Příprava španělských ptáčků,  foto: Klára Stejskalová

Španělský ptáček je dušený závitek z roštěnky v omáčce, naplněný anglickou slaninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem. Může se podávat s rýží, knedlíkem i bramborem.

A jak španělský ptáček přišel ke svému jménu? Na internetu se nabízí hned několik vysvětlení.

Španělský ptáček,  foto: Klára Stejskalová

Podle jedné má ptáček v podobě hovězí rolky kořeny v židovské kuchyni. Možná je do Čech přivezl nějaký židovský kuchař a v českých poměrech pak vyměnil paštiku za párek se slaninou.

Podle jiné pochází název pokrmu ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská, a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Známá česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa plněný sardelkou a žemlí. Nová česká Kuchařka Františky Hansgirgové z roku 1869 uvádí jako náplň sardelkou potřeného hovězího masa pouze slaninu.

Španělský ptáček,  foto: Patrik Rozehnal,  archiv ČRo

Španělský ptáček v dnešní podobě je znám od 50. let 20. století, kdy byl název v rámci nově vytvářených norem veřejného stravování použitý právě pro hovězí závitek.

Související

  • Česko na talíři

    Řízek, guláš, svíčková nebo buchty? Co je typicky české jídlo? Jaké je kulinární dědictví českých zemí? A může česká gastronomie něčím obohatit tu světovou?