René Richter překonal 9 světových rekordů - na zádech unesl škodovku i s řidičem

René 'Golem' Richter, foto: ČTK

Člověk téměř ze železa, to je silák René Richter z Oldřišova na Opavsku. V devíti týdnech pokořil devět světových rekordů. Při tom posledním unesl na zádech škodovku s řidičem na živém mostě. Na každý z rekordů má sepsanou smlouvu a připojené potvrzení od dvou svědků z řad sportovních nebo společensky známých osobností. K tomu nahrávky a fotografie. To jsou přísná kritéria pro uvedení v prestižní knize Guinnessovy knihy rekordů v Londýně. Více už Zdeňka Kuchyňová.

René 'Golem' Richter,  foto: ČTK
Pokud Angličané uznají všechny nové rekordy, bude jich mít opavský silák na svém kontě úctyhodných 41. Rekordy, které překonal v uplynulých devíti týdnech, byly silové disciplíny - jednalo se o zvedání, tahání, či nošení.

"Mrtvým tahem jedné ruky jsem zvedl 353 kilo, malíčkem, dosavadní rekord byl 89 kilo, já jsem zvedl 91,"

říká René Richter, jako by to bylo něco jednoduchého. Spolupracuje i s pelhřimovskou agenturou Dobrý den, a jak dodal její šéf Miroslav Marek, jeho výkony jsou obdivuhodné.

"Ne nadarmo se mu přezdívá Golem. Je to člověk, který když na své výkony trénuje, tak běhá po svém rodném Oldřišově, ale ne aby běhal jako obyčejný běžec, on za sebou tahá avii. To jenom aby získal sílu do nohou. Pokud bych měl jmenovat nejatraktivnější výkon, tak dokázal utáhnout svýma holýma rukama deset fabií. Ale kdyby jenom to. Každé auto měl přivázané zvlášť na svém jednom prstě. To znamená, na každém prstě jeden osobní automobil."

Kdy jste se o něm dozvěděli, že je to takový silák?

"Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově objevilo Reného už někdy před jedenácti lety. Tehdy to byl mladík, který chtěl začínat s těmito silovými kousky. My jsme mu některé z nich vymysleli a zapojili do televizního projektu, který se jmenoval Rekordy a kuriozity. Tak René vytvořil svůj první rekord a od té doby už byl mnohokrát zapsán jak do české knihy rekordů, tak i na stránky Guinnessovy knihy."

To, že má velkou sílu, zjistil René Richter už v dětství.

"Už v útlém dětství jsem na sobě pozoroval, že nejsem úplně obyčejné dítě jako ostatní. Když mi bylo asi 9 roků, tak jsem si nechal vždycky přejet nohu nějakým autem, dělal jsem, že ji mám zmrzačenou. Šofér vyběhl ven, co se děje, a já jsem vstal a odešel. Mám takový dar. Spíš to přirovnávám k tomu, že mám posunutý práh bolesti. Sám se tomu někdy divím."

René 'Golem' Richter,  foto: ČTK
Už jste kontaktoval Guinnessovu knihu rekordů a zaslal dokumentaci?

"To jsem udělal hned potom, co jsem udělal poslední rekord. Při něm jsem si nechal přes záda ve stoje přejet škodovku. Ruce jsem měl opřené o takovou kostku a z jedné rampy na druhou přejížděla škodovka. Všechny čtyři body musely být na mě ve vzduchu. Nesměly být nikde opřené a interval byl jedna vteřina. To jsem splnil. Celková váha byla byla 1290 kilo a jsem rád, že se mi to povedlo, i když z toho mám nějaké problémy, bolí mě lokty, kolena."

Je u vašich rekordů přítomen lékař?

"Ne, lékař u takových rekordů není. Pokud to ale dělám pro nějakou agenturu, tak tam vždycky nějaký lékař nebo zdravotník je. Ale u těch mých rekordů lékař není. Tam je vždycky v pohotovosti jeden vůz, který by mě odvezl do nemocnice, kdyby se cokoliv stalo."

Na jaký rekord se chystáte v nejbližší době?

"Moje meta je zvednout tři čtvrtě tuny v zubech."

Takže bude v pohotovosti váš zubař.

"Tam by už asi moc nepomohl."

Tak hodně štěstí do dalších rekordů.