RFE/RL se údajně nechce vystěhovat z centra Prahy

OT před budovou RFE

Rádio Svobodná Evropa se podle tvrzení středečních Lidových novin údajně odmítá vystěhovat z centra Prahy kvůli případné teroristické hrozbě. Podle prezidenta stanice Thomase Dinea by to znamenalo kapitulaci před terorismem. Zda tomu tak skutečně je, zjišťoval Josef Kubeczka.

Logo RFE
Nejdříve připomenu, že požadavek přestěhovat Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda z centra Prahy na její okraj vyslovila v polovině prosince loňského roku Bezpečnostní rada státu. Kabinetu doporučila maximálně urychlit kroky k přestěhování stanice na bezpečnější místo na základě podzimních informací o hrozbě teroristického útoku proti objektu rozhlasu. Zpravodajské služby tehdy získaly informace, že teroristé měli v plánu najet do budovy Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda nákladním automobilem plným výbušniny. Proto bylo okolí objektu hermeticky uzavřeno a je nepřetržitě hlídáno policisty, vojáky a čtyřmi obrněnými transportéry.

Jak píší zmiňované Lidové noviny, prezident Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Thomas Dine prý v rozhovoru pro poslední číslo týdeníku The Prague Post dokonce pohrozil odchodem stanice z České republiky, což by podle některých českých předtavitelů mohlo poškodit pověst státu. O tlumočení názoru prezidenta Dinea na případné stěhování jsem telefonicky požádal mluvčí stanice Soniu Winterovou:

"Náš prezident Dine poskytl rozhovor novinám, ve kterém mluvil všeobecně o terorismu a že se nemůže ustupovat hrozbě terorismu. To je také politika Spojených států, že takovým hrozbám se musí čelit. Dine ovšem nevyloučil možnost stěhování a o tom už několik měsíců se nevedou jednání, ale hovory se zástupci české vlády. Poprvé přišla tato otázka během týdnů po 11. září, kdy se rozhodlo, že se musí zpřísnit bezpečnostní opatření okolo naši budovy. Takže on nevyloučil možnost stěhování, ale chtěl by vědět kam. Zatím takové konkrétní podoby ty naše hovory nenabyly. Nebyly nám předloženy žádné konkrétní alternativy."

Ze slov paní Winterové tedy zřetelně plyne, že došlo k jistému nedorozumění, mediálnímu šumu, jak se obvykle říká. Přesto je třeba zdůraznit, že rozhlasová stanice Svobodná Evropa nehodlá dělat ústupky. Její zaměstnanci jsou ochotni vyměnit pražské Václavské náměstí za jiné místo tehdy, pokud jim tam budou nabídnuty lepší pracovní i technické podmínky - ne kvůli možnému nebezpečí.

Českou stranu v první reakci slova prezidenta Svobodné Evropy pana Dinea překvapila, protože od Američanů dosud žádné námitky nevyslechla. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil potvrdil, že Česká republika má zájem na tom, aby Svobodná Evropa působila i dál na českém území:

"Česká republika přijímá bezpečnostní rizika, která jsou z působením Rádia spojena, ale jde nám o to, aby toto riziko bylo co možná nejnižší. Ten přesun stanice z centra města na jiné, všem potřebám Rádia odpovídající místo je v zájmu bezpečnosti pražských občanů a pochopitelně i zaměstnanců Rádia Svobodná Evropa."

Ministerstvo obrany už má údajně vytipováno pět vhodných objektů. Proslýchá se, že o stávající budovu rozhlasové stanice má zájem Národní muzeum, který by ji využilo jako rezervní skladovací objekt.