V Česku se znovu otevřou obchody, restaurace i služby

Ilustrační foto: Lenka Žižková

Lidé v Česku budou moci opět nakupovat i v obchodech, které jsou teď zavřené. Vláda schválila přechod do třetího, mírnějšího stupně protiepidemického systému. V omezeném režimu otevřou i restaurace a služby a končí zákaz vycházení v noci. U škol bude třetí stupeň opatření platit až od pondělí 7. prosince.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Ondřej Deml

Všude budou nadále platit přísnější hygienická nařízení. Například v obchodech bude moci být na 15 metrů čtverečních jeden zákazník. Restaurace mohou být jen zpoloviny obsazené, a u stolu nesmí sedět víc než 4 lidé.

Původně vláda zvažovala, že otevře restaurace, obchody a služby už od pondělí. „Rozhodnutí posunout to na čtvrtek je kompromisní,“ řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ujistil, že pravidla pro třetí stupeň budou platit od čtvrtka určitě, i kdyby se skóre mezitím třeba na den zhoršilo.

Pro vzdělávání začne třetí stupeň PES platit až od 7. prosince. Od dalšího pondělí se tak ve střídavém režimu vrátí do lavic i středoškoláci a v omezeném počtu i studenti prvních ročníků vysokých skol.

Dobrý kompromis

Tomáš Prouza,  foto: archiv ČRo

Podnikatelské asociace a svazy uvolnění opatření vítají. Doufali sice v dřívější rozvolnění, ale nakonec jde podle jejich organizací o dobrý kompromis.

Podle předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je důležitý každý den, zásadní ale je, že vláda zmírní opatření ještě před druhým adventním víkendem. "Báli jsme se toho, že vláda rozhodnutí opět posune o celý týden. A že obchodníci a restaurace přijdou i o šanci druhého adventního víkendu. To se naštěstí nestalo," uvedl.

I přesto, že se část opatření uvolňuje, některé hotely zůstanou dál uzavřené. "Více než polovina hotelů v Praze a velkých městech zůstane uzavřena. Protože nemají klientelu a mít ji nebudou," upozornil v Českém rozhlase prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Ilustrační foto: Henry Burrows,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Dodal, že hotely i restaurace mají kvůli uzavření vysoké ztráty. V gastronomii je to každý den 411 milionů korun, u hotelů minimálně dvojnásobek.

Tomáš Prouza uvedl, že i když všechny provozy znovu otevřou, program Covid nájemné budou obchodníci a provozovatelé restaurací potřebovat. Podle něj už menší obchodníci nemají finanční rezervy a podporu na nájem potřebují. Dodal, že podnikatelům vadí například přístup české vlády v porovnání s jinými zeměmi.

"To je věc, která všechny obchodníky a restauratéry štve. Protože vidí, jak pomáhají vlády v Německu, v Rakousku a dalších zemích. Vidím, že je tam pomoc rychlá a je stejná pro všechny. A to je věc, kterou bychom chtěli, aby vláda ještě dotáhla."

Moc rozsáhlé a předčasné

Milan Kubek,  foto: Šárka Ševčíková,  archiv ČRo

Prezident lékařské komory Milan Kubek chystané rozvolnění opatření kritizuje. Podle něj je moc rozsáhlé a také předčasné. Epidemie podle něj v Česku ještě pod kontrolou není:

„Pokud to rozvolnění uspěcháme, tak nám hrozí, že se epidemie znovu rozjede, a o to delší čas potom budeme zase všichni v karanténě,“ varoval v Českém rozhlase.

Za chyby politiků podle Kubka nejvíc zaplatí zdravotníci. „Proto jsme z toho mírně řečeno nervózní,“ dodal.