Rusko splatí České republice svůj dluh

Miloš Zeman s Michailem Kasjanovem, Foto: ČTK

Rusko splatí beze zbytku dluh vůči České republice. Premiér Miloš Zeman, který je na návštěvě Ruska, totiž podepsal v úterý spolu s předsedou ruské vlády Michailem Kasjanovem několik dohod, které vytvářejí právní rámec pro poslední fázi splácení ruského dluhu vůči Česku. Více Jaromír Marek.

Ruský dluh dosahoval původně výše téměř tři a třičtvrtě miliardy dolarů. Z nynějšího zbytku dluhu ve výši 1,1 miliardy dolarů by mělo být díky úterní dohodě umazáno prakticky vše. O co se ve smlouvě jedná? To je otázka pro zpravodaje Českého rozhlasu Radiožulnálu Petra Voldána. vůči

Miloš Zeman s Michailem Kasjanovem,  Foto: ČTK
"Jedenáct dokumentů zahrnuje dohodu o likvidaci dluhu, včetně dodávek vojenské techniky. Předpokládá se dovoz sedmi modernizovaných bitevních vrtulníků Mi 35 a tří obřích letounů An 70."

Cena letounů představuje částku ve výši 300 až 400 milionů dolarů. Dluh bude umořen i dodávkou paliva pro jaderné elektrárny - za přibližně 200 milionů dolarů a Rusko dodá České republice i lodě typu řeka-moře za 200 milionů dolarů a vědecké přístroje. O co konkrétně půjde nebylo ještě upřesněno, řeč je například i o družici Mimosa.

Umoření dluhu vojenskou technikou se ale na české straně setkalo s kritikou. Zejména obří letouny Antonov vyvolávají nemalé rozpaky. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý totiž už minulý týden rozhodnutí vlády kritizoval s tím, že pro tři letouny tohoto typu není a nebude v Česku uplatnění. I tak patří dohoda o deblokaci ruského dluhu bezesporu k největším úspěchům Zemanovy vlády.

Jaké jsou vůbec česko-ruské vztahy, to je otázka pro kolegu Libora Kukala z ruské redakce Radia Praha.

"Vztahy jsou skutečně nejlepší od doby po sametové revoluci. Zejména v době, kdy ČR vstupovala do NATO se zdály být vztahy na mrazivé úrovni, teď je to výrazně lepší."

Jeden z těch komplikujících faktorů byl ruský dluh, ten je nyní vyřešen. Dá se tedy říci, že standartní úrovni vztahů už nic nebrání?

"Dá se to tak říci. Někdy se však mluví i o tom, že vztah nyní komplikuje postava prezidenta Havla Říká se, že osobní vztahy mezi Putinem a Havlem nejsou dobré, že je zde až jakási antipatie. To by mohla být i jediná příčina, proč by Putin odmítl pozvání do Prahy. Dluh byl vždy chápán jako problém jen z české strany, Rusové to tak neviděli nikdy. Faktem je, že ČR jako jedna z prvních zemí vyřešila otázku dluhu. Minulý týden byl Putin v Německu a jednání o vyrovnání dluhů mezi bývalou NDR a SSSR teprve začínají. Je tedy možné říci, že uzavření dohod o dluhu je velký úspěch Zemanovy vlády."