Vojenská technika bude splátkou části ruského dluhu v Česku

Dopravní letoun Antonov

Česká republika zřejmě dostane z Ruska vojenskou techniku jako část splátek za dluh bývalého Sovětského svazu a Ruské federace. Vláda totiž na svém středečním výjezdním zasedání v Liberci schválila návrh na uzavření takové dohody z Ruskem. Bližší informace má Josef Kubeczka.

Problém ruského dluhu se vleče poměrně dlouho. Dosud bylo umazáno jen 2 a půl miliardy dolarů a více než miliarda ještě zbývá. Jak uvedl v rozhovoru pro deník Právo ruský velvyslanec v Česku Igor Savolskij, právě dluh bude jedním z hlavních témat blížící se oficiální návštěvy premiéra Miloše Zemana v Moskvě. Podle jeho slov by mělo být jasně řečeno, jak a kdy splátky proběhnou, což by mělo být v poměrně krátkých lhůtách. Ruská strana při tom předpokládá propojení s obchodními transakcemi ve špičkových technologiích. Vyrovnávání dluhu dodávkami ropy a plynu, jakožto strategickými surovinami, v podstatě odmítá.

Vláda ve středu schválila text budoucí smlouvy s Ruskou federací. Dohoda předpokládá, že ruské firmy dodají Česku v příštích pěti letech výrobky v hodnotě tří set až čtyř set milionů dolarů. Mluvčí kabinetu Libor Rouček specifikoval obsah dodávek:

"Měly by být dodány tři vojenské transportní letouny AN-70, a to vyrobené v souladu s technickým zadáním Ministerstva obrany České republiky. Dále sedm bojových vrtulníků Mi-24, munice - opět podle požadavků Ministerstva obrany České republiky, automatizovaná kontrolně-měřící přenosná stanice pro protiletadlový raketový komplex a poslední položkou by měly být gyroskopické kompasy."

Část ruské dodávky ale přidělává vrásky vojákům. Česká armáda si totiž podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého nemůže dovolit financovat provoz tří obřích letounů An-70. "Tyto stroje musí téměř denně létat na velké vzdálenosti, nemohou stát bez užitku na zemi. Jinak jsou to vyhozené peníze a ničení moderní techniky. Problém je v tom, že každodenní provoz letounů An-70 pustí armádě hrozně žilou a ze zákona je nemůžeme nabídnout ke komerčním účelům,"vysvětlil generál Šedivý deníku Mladá fronta Dnes. Doporučuje proto, aby stroje využívalo civilní letectvo a armáda si je od něj pouze pronajímala, pokud by je nezbytně potřebovala.