Premiér Zeman jedná v Moskvě o umoření ruského dluhu, usiluje o podporu Benešovým dekretům a českým podnikatelským projektům

Premiér Zeman v Moskvě, Foto: ČTK

Vojenskou techniku za bezmála 14 miliard korun, podporu Benešovým deretům a významným českým podnikatelským projektům by chtěl získat premiér Miloš Zeman, který je v těchto dnech na návštěvě Ruska. Podrobnější informace má Zdeňka Kuchyňová.

Premiér Zeman v Moskvě,  Foto: ČTK
Premiéra Miloše Zemana doprovázejí v Rusku čtyři ekonomičtí ministři a zhruba 70 manažerů významných českých podniků. Po částečném umoření dluží Rusko České republice ještě jednu miliardu sto miliónů dolarů. V letošním roce by mělo část dluhu splatit formou zboží a to v hodnotě 210 miliónů dolarů. Půjde mimo jiné o dodávky pro českou armádu, či dodávky jaderného paliva. Jak uvedl tiskový mluvčí české exportní agentury Czech Trade Jan Mach, za prezidenta Putina, se kterým bude premiér Miloš Zeman jednat ve středu, došlo k určitému oživení podnikatelského prostředí.

"Reformy, které teď přicházejí, trošku zlepšily to celé podnikatelské klima, které je pro ty naše české exportéry nejdůležitější. V současné době se rýsují velké možnosti převážně v dodávkách strojního zařízení a technologie pro nové a rekonstruující se ruské podniky. Řada velkých ruských stavebních a výrobních závodů je nucena nakupovat nové stroje, protože na stávajícím výrobním parku se už v podstatě nedá vyrábět konkurenceschopný výrobek. Takže ruská vláda teď připravuje projekty, které mají ekonomiku v tomto směru více rozhýbat."

A tomu také odpovídá složení české podnikatelské delegace. Přednost dostaly zejména firmy, které již mají obchody v Rusku rozjednané. Po roce 1989 se export do Ruska výrazně snížil. Podnikatelé měli strach z toho, že firmy ne vždy řádně platily. Jak vypadá situace nyní?

Premiér Zeman v Moskvě,  Foto: ČTK
"Asi nemá smysl si nalhávat, že ruské podniky platí promptně a že všechny ruské podniky, pokud s nimi navážeme nějaký obchodní kontakt, tak se drží toho, co se domluví. Já musím říct, že velmi často se stává, že si např. s tím partnerem domluvíte nějaké podmínky a ve finále, když jdete podepsat smlouvu, tak třeba v té smlouvě je něco jiného, než jste se na tom domluvili, ale myslím si, že ta situace se celkově zlepšila a je vidět, že ty české firmy mají o toto teritorium zájem a že se daří tyhlety problémy nějakým způsobem překonávat."

Dokladem toho je otevření společného rusko-českého podniku na výrobu výtahů Eletec v Moskvě, kterého se zúčastnil premiér Miloš Zeman. Projekt předpokládá společnou výrobu 1500 výtahů ročně. Plánuje se také vytvoření společného podniku na modernizaci tramvají z ČKD Dopravní systémy. Jak uvedl mluvčí agentury Czech Trade Jan Mach, Rusko nyní dává přednost společných podnikům před klasickými dodávkami zboží.

"Oni skutečně chtějí investice do výroby a zpracovávání na místě. Důvod je jednoduchý. chtějí vytvářet nová pracovní místa, tedy nějakým způsobem podpořit zaměstnanost."

Jak dodává k návštěvě premiéra Zemana v Moskvě český tisk, přítomnost oficiálních představitelů a znalost trhu může českým podnikatelům zajistit přístup k politickým špičkám a vstřícnější postoj ruských úřadů.