Ruských turistů je více, britských méně, a to je pozitivní jev

V Česku se ubytovalo v prvním čtvrtletí 2,3 milionu hostů, což je o dvě procenta více než vloni. Oznámil to Český statistický úřad. Na celkovém nárůstu se ale podíleli pouze turisté ze zahraničí, těch přijelo a ubytovalo se u nás skoro o osm procent víc. Tuzemců naopak cestovalo po Česku méně než vloni. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Odborníci na cestovní ruch hodnotí pozitivně vývoj v počtu zahraničních turistů. V pražských hotelech a penzionech se v prvním čtvrtletí ubytovalo dokonce o 12 procent více hostů než vloni.

"Z pohledu příjezdu zahraničních hostů do České republiky je to velmi optimistické. V případě domácího cestovního ruchu máme ještě velké rezervy."

Říká Martin Košatka z vládní agentury Czechtourism. Zároveň připouští, že letošní cestovní ruch byl hodně ovlivněn atypickou zimou. S tím souhlasí i ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

"Zima v takových pravých horských podmínkách téměř nebyla. Letošní první čtvrtletí bylo naproti tomu velmi vhodné pro městskou a lázeňskou turistiku. A to se zejména o eurovíkendech týkalo zahraničních hostů."

Největší výpadek byl podle Beránka zaznamenán právě v ubytovacích zařízeních nižších cenných tříd v horských oblastech. Naopak výrazně více hostů přijelo do čtyř- a pětihvězdičkových hotelů. V tomto případě prý už ale nejde o nahodilý výkyv způsobený atypickou zimou.

"Toto je trend, který se projevuje už od roku 2004. Česká republika, a zejména Praha, disponuje už dostatkem čtyř- a pětihvězdičkových hotelů. A je v nich poměrně vysoká obsazenost. Jen v pětihvězdičkových hotelech se nám ubytovalo za první čtvrtletí o 60 procent turistů více. Naprostou většinu z nich tvořili právě cizinci."

Je tedy zřejmé, že pro zahraniční hosty se prioritou stává kvalita služeb, protože do pětihvězdičkových hotelů se stahují i hosté, kteří přiletěli do Prahy nízkonákladovými spoji. Co ušetří za cestu, to utratí za ubytování. Podle Jaromíra Beránka se ale na vytíženosti hotelů vysoké kategorie podílí i jiná klientela.

"Stále více k nám přijíždí movitější klientela."

Nejvíce turistů přijelo už tradičně z Německa. Největší přírůstek turistů - o 30 procent - měli ale Rusové. Odborníci na cestovní ruch tento fakt hodnotí pozitivně. Také Jaromír Beránek si ruské turisty pochvaluje .

"Mají absolutně nejdelší dobu přenocování. Loni byla na úrovni 5,7 dne. A vezmeme-li v úvahu i nadprůměrnou útratu, je z tohoto pohledu u nás ruský turista velmi váženým klientem. Pokud by došlo ke zrušení vízové povinnosti s Ruskem, tak podle našich výzkumů, které jsme dělali přímo na ruském území, by se během jednoho až dvou roků počet přijíždějících turistů zdvojnásobil."

Na druhou stranu počet britských turistů poklesl o deset procent. Jenže i to lze možná paradoxně považovat spíše za pozitivní zprávu.

"Tento trend je zaznamenán od roku 2005 a bude pokračovat."

Dá se říci, že ubylo tzv. pivní turistiky?

"Ano. Jedná se především o tzv. požitkovou turistiku, která se vyznačuje konzumací alkoholu a užití si s kráskami ženského pohlaví."

Američanů přijíždí v podstatě stejný počet jako Rusů. Na rozdíl od Rusů jsou prý ale ryze sezónními turisty, takže se k nám vydávají většinou v létě. A pokud jde do dvouciferný nárůst přílivu cizinců do Prahy v letošním prvním čtvrtletí, nechtějí z něj odborníci vyvozovat předčasné závěry. Celoroční nárůst se sice očekává, ale těžko prý bude dvouciferný.