S novou aplikací České hory se můžete vydat po stopách Jetíka

Zdroj: Horská služba ČR

Pomocí nové mobilní aplikace České hory můžete nasbírat "Jetíkovy" stopy, které jsou rozmístěné po všech sedmi českých pohořích. Tento nový zábavný projekt představila Horská služba.

Zdroj: Horská služba ČR
Mobilní aplikace přináší doporučené turistické trasy se seznamem stop, doporučená pravidla pro pohyb v terénu a seznam stanic horské služby s navigací k té nejbližší. Díky aplikaci se také můžete dozvědět více o základech první pomoci, pravidlech chování na horách a na sjezdových tratích. Tzv. "Jetíkových" stop je přibližně kolem 250 a stále budou přibývat. Jednotlivé stopy jsou ohodnoceny podle obtížnosti jejich dosažení. Například při putování na vodopády na řece Jedlová v Jizerských horách může hráč nasbírat až 1600 bodů. Aplikace zobrazuje parametry, jako jsou délka a čas trasy, stopy na trase, navigace, součet bodů a stupeň obtížnosti. Popisky stop jsou uvedeny ve čtyřech jazycích a díky navigaci se dostanete přímo k místu. V mobilní aplikaci budou propagovaná jednotlivá pohoří - Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky, Beskydy, Šumava, Krušné hory a Jizerské hory.

Před několika lety odstartoval projekt S Jetíkem po českých horách, kdy se sbírala razítka do Jetíkova cestovatelského pasu. Co Horskou službu České republiky přivedlo k novému projektu České hory, která navazuje již na ukončený projekt S Jetíkem po českých horách? Na to nám odpověděl Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky.

Krkonoše,  foto: Štěpánka Budková
"Oba dva projekty jsou postaveny na tom, že chceme děti a jejich rodiče vrátit zpátky do českých hor. Chceme, aby se děti pohybovaly a neseděly pouze u počítačů a televizí. V českých horách je pěkně a dá se zde najít mnoho zajímavých věcí. S minulým projektem jsme měli velké problémy. Při sbírání razítek do pasů nám návštěvníci začali razítka odcizovat. My jsme museli neustále razítka doplňovat na razítkovací místa. Druhým problémem bylo umístění razítek. Chtěli jsme, aby byly v nějakém zázemí. Pořád nám chybělo, že se návštěvníci nemohli dostat na významná místa," dodal Jiří Brožek náčelník Horské služby České republiky.

Díky aplikaci České hory se můžete zapojit také do soutěže. Soutěž je pro turisty všech věkových kategorií, kteří rádi putují po české krajině a objevují nová místa v českých pohořích. Kdo objeví nejvíc stop ukrytých po celé České republice, bude 20. prosince letošního roku vyhlášen stopařem roku 2015 a bude odměněn hodnotnými cenami, jako jsou třeba nepromokavé bundy. Stačí pouze nainstalovat aplikaci České hory, zaregistrovat si herní profil a vydat se po stopách. Každý hráč se může pochlubit objevenými stopami na Facebooku.

Jak je projekt financován a propagován? Na to jsme se zeptali manažera projektu, Dominika Brože.

Krušné hory,  foto: Archiv Radia Praha
"Projekt České hory je spolufinancován z prostředků Evropské unie ze státního rozpočtu a 5% dofinancovává Horská služba z vlastních zdrojů. České hory budeme propagovat z dalších kanálů, a to časopisem Jetík. Ke konci měsíce vyjde letní číslo a v listopadu vyjde zimní číslo. Na podzim by měly na celoplošných televizních stanicích a rozhlasových stanicích běžet spoty nebo-li minipořady, které budou propagovat České hory. O každém pohoří budou dva díly. Bude zde zmíněn i bezpečný pohyb na horách. Poslední důležitou součástí budou propagační akce. Dohromady jich bude sedm pro každé pohoří a poté bude ještě čtrnáct propagačních akcí v krajských městech," uvedl Dominik Brož.