S odvetou proti teroristickým základnám v Afghánistánu souhlasí dvě třetiny českých občanů

americké stíhačky nad Afghánistánem

Další vývoj v boji proti terorismu vzbuzuje obavy u více než tří pětin českých občanů. Ukazují to výsledky šetření Střediska empirických výzkumů. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Z výzkumu agentury STEM vyplývá, že s odvetou proti teroristickým základnám v Afghánistánu souhlasí dvě třetiny lidí v České republice. Mnohem rozpačitější je ale česká veřejnost v otázce, zda by se v případě zájmu USA, měla do vojenské akce zapojit i Česká republika. Podle průzkumu si to nepřeje téměř polovina Čechů - 43 procent, pětina nemá jasný názor a 37 procent s účastí českých vojáků souhlasí. Pokračuje ředitel STEMu Jan Hartl.

"Daleko častěji si to myslí mladí lidé a lidé s vyšší úrovní vzdělání - u lidí s vysokou školou je to 82 procent. Rozpačitá odpověď je jedině u příznivců KSČM. A to, že jsme obstáli jako plnohodnotný člen NATO, si myslí dokonce i 46 procent lidí, kteří nesouhlasí s protiútokem."

Prezident Václav Havel k příčině tak nízkého počtu lidí schvalujících zapojení České republiky do vojenských akcí, uvedl:

"Já mám dojem, že je trošku chyba když se znovu a znovu opakuje, že to je konflikt Spojených států s kýmsi. To je konflikt lidského práva na život, na lidskou důstojnost, na jakýsi sparvedlivý svět s nepřáteli, se silami zla, s fanatismem, frustrací, naprostou neúctou k životu k druhému. A to je obecný spor, civilizační. A zdá se mi, že asi by to mělo být více našim spoluobčanům vysvětlováno, protože je v tom trošku rozpor - že na jedné straně podporují ten atak, ale zároveň se domnívají, že my se ho účastnit nemusíme, vždyť to je atak i proti nám."

Česká republika se rozhodla poslat uprchlíkům z Afghánistánu humanitrární pomoc. Ministerstvo zahraničí vyčlenilo na tuto akci pět milionů korun. Pomoc by se měla zaměřit hlavně na léky, protože potravin je v oblasti dostatek. Resort zemědělství uvolnil deset miliónů korun, Český Červený kříž 300.000 korun. Pomoc organizuje také obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Podorobnosti nám řekl ředitel společnosti Tomáš Pojar.

"My máme již na místě Jaromíra Štětinu, novináře, který je zároveň našim zakladatelem a ve správní radě. A ten připravuje misi, kterou posílí tři lidé v následujících dnech kdesi v severovýchodním Afghánistánu, kde jsme již kdysi pracovali. A tito lidé budou dlouhodobě, zhruba půl roku na místě působit společně s jednou švédskou organizací. Budou se soustředit na zásobovaní polních nemocnic, nebo spíše ošetřoven, léky, hygienickými potřebami, případně budou na místě nebo v Tadžikistánu nakupovat další nutné věci před zimou jako přikrývky, stany a tak dále. V těch prostředcích a v tom množství, co může poskytnout Česká republika, si myslíme, že je lepší kupovat na místě to, co tam nikdo jiný nedodá a působit dlouhodobě s českými zaměstnanci na místě a rozvíjet tam takovouto misi. A nikoli posílat jednorázově něco, co tam dojde, když už to nebude potřeba, protože to tam pošle někdo jiný."

Pomoc směřovanou uprchlíkům jak v Pákistánu, tak v Íránu organizuje také nadace Adra, která vyhlásila veřejnou sbírku.