Šéf německé diplomacie Joschka Fischer v Praze

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer (vpravo) a český premiér Vladimír Špidla, foto: ČTK

Do Prahy přicestoval v pondělí německý ministr zahraničí Joschka Fischer. Jeho návštěva předznamenává zářijovou cestu německého kancléře Gerharda Schrödera do České republiky. Na úterní tiskové konferenci, uspořádané po jednáních s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou, byl i Josef Kubeczka.

Český ministr Cyril Svoboda a jeho německý kolega Joschka Fischer,  foto: ČTK
Tisková konference po jednání obou ministrů začala ve veselém tónu, když ministr Svoboda prohlásil:

"Závěrem jsme řešili klíčový problém, co dát našemu kolegovi a příteli Joschku Fischerovi jako dar z České republiky. On se k naši lítosti rozhodl žít zdravým životem, budeme v jednom evropském týmu a tak jsme si dovolili mu předat tento speciální dar - český národní dres s českou a německou vlajkou a fotbalový míč pro sportovce vyrobený ve Spolkové republice Německo. Já mu tedy přeji jenom fantastické sportovní výkony."

Sportovně založený Joschka Fischer byl darem zjevně potěšen a liboval si, jak si ještě v pondělí v malebném údolí nedaleko Prahy hezky zaběhal.

Šéfové diplomacií obou zemí přišli na tiskovou konferenci přímo z pravidelné každoroční porady českých velvyslanců, na níž Joschka Fischer přednesl projev o budoucí tváři Evropy. Ministr Svoboda k tomu uvedl:

"Je to poprvé, kdy ministr zahraničí Spolkové republiky Německo navštěvuje tuto poradu velvyslanců. To je důkazem velmi dobrých vztahů mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, je to důkazem skutečného dialogu v procesu integrace Evropské unie a cesty České republiky do ní. Je to důkazem skutečného dialogu před mezivládní konferencí."

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer  (vpravo) a český premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Ve svém projevu Joschka Fischer mimo jiné varoval před otevíráním sporných otázek v návrhu evropské ústavy, k němuž dospěl Konvent Evropské unie. Návrh Ústavy EU, kterou by měla definitivně přijmout mezivládní konference, je podle něj velkým a rozumným kompromisem mezi malými a velkými státy. "S ním může každý žít, ale nemůže s ním být spokojen," řekl Fischer. Naproti tomu ministr Svoboda soudí, že v některých otázkách je ještě prostor pro jednání. Výsledky Konventu jsou pro to podle něj dobrým základem.

Joschka Fischer také hovořil o vzájemných německo-českých vztazích:

"K bilaterálním vztahům si myslím, že je nadále dobrým a pevným základem společná deklarace. Čím častěji se na ní dívám, tím zřetelnější je pro mne její moudrost i jasnost. Jsme úzkými partnery a dobrými přáteli, máme však také v dějinách tragické kapitoly. Musíme si dějiny připomínat, protože Evropa je kontinentem dějin, a z toho odvozovat naši odpovědnost. Nesmíme ale zároveň být zajatcem dějin. Jsme přátelé, můžeme mluvit o všem a při tom se navzájem dívat do očí."

...uvedl ministr Joschka Fischer.