Šéf protidrogové centrály Jiří Komorous ochází po 17 letech do civilu

Jiří Komorous, foto: ČTK

Dlouholetý šéf protidrogových policejních útvarů Jiří Komorous odejde do civilu. Ve velitelské funkci působil 17 let a byl to nejdéle sloužící šéf celostátního policejního útvaru. Práce ho prý baví, a proto se chce drogovou problematikou nadále zabývat.

Jiří Komorous,  foto: ČTK
Jiří Komorous je jedním z nejznámějších českých policistů. Do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se dostal v roce 1993. Podle internetových stránek ministerstva vnitra patří útvar k uznávaným evropským protidrogovým jednotkám. Ke Komorousovým koníčkům patří motorky a rocková muzika. Mluví se o něm jako o policistovi, který vybudoval Národní protidrogovou centrálu téměř z ničeho. Objevila se však i kritika, že její úspěchy jsou nadhodnocené. Tyto spekulace však Jiří Komorous tvrdě odmítal. Poznamenal, že o "předání žezla" někomu mladšímu přemýšlel už dva roky.

"Národní protidrogová centrála se letos dostává do 17. roku věku, tak jsem se naprosto svobodně rozhodl, že 17 let ve velitelské funkci je dostatek času, který jsem věnoval této činnosti a s nadřízenými jsme se dohodli, že bych na začátku příštího roku k 1. únoru odešel do civilu."

Náměstek Jiří Houba Komorousovy důvody zná a chápe.

"Uznávám, že stát 17 let v čele takového útvaru je skutečně zejména psychicky, ale i fyzicky náročná záležitost a jeho důvody prostě chápu."

Jiří Komorous,  foto: ČTK
Za vedení Jiřího Komorouse proběhlo téměř 1400 operací, při nichž protidrogová centrála zadržela přes 2700 pachatelů. Za úspěch označil zatčení mezinárodního drogového bosse "Prince Dobrošiho". Tvrdí, že za jeho vedení nebyl zaznamenán jediný únik informací, ani korupční jednání. Při bilancování svého působení Jiří Komorous zdůraznil také to, že centrála v roce 1995 zavedla jako vůbec první jednotka svůj vnitřní etický kodex. Připomněl i poslední operaci, při níž centrála odhalila v Babicích u Říčan továrnu, ve které se ve velkém údajně vyráběly falzifikáty léků a anabolických steroidů.

Jaká bude další pracovní kariéra elitního policisty? Důrazně popřel, že by mířil do politiky. Práce ho prý baví, a proto se chce drogovou problematikou nadále zabývat. S ministerstvem vnitra chce spolupracovat, například v rámci předsednictví Evropské unii.

"Tam už jsme domluvení na spolupráci v této oblasti. Pak je tu oblast publikační, konzultační, přednášková, primární prevence a pomoci."

Ministerstvo vnitra chystá na dobu předsednictví Česka Evropské unii hned několik témat týkajících se celoevropské protidrogové problematiky a Komorous má být členem konzultačního týmu. V něm má být podle tisku i Tomáš Zábranský z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Ten měl přitom v minulosti s Komorousem několik konfliktů týkajících se jeho represivního přístupu. Komorous totiž odmítal rozlišovat mezi měkkými a tvrdými drogami. Několikrát vzbudil také kontroverzní reakce. Musel odrážet kritiku týkající se jeho komunistické minulosti či působení v řádu Ordo Lumen Templi založeném zpěvákem Danielem Landou, který provázely nařčení z extremismu.