Šéfem Věcí veřejných se znovu stal Radek John

Radek John, foto: ČTK

Do čela nejmenší vládní strany Věcí veřejných byl v přímé volbě znovu zvolen Radek John. V internetovém hlasování, které probíhalo od minulého čtvrtka do pondělní noci, mu dalo hlas 1197 lidí, tedy 47 procent všech hlasujících véčkařů. Volbu ještě musí potvrdit stranická konference, která proběhne příští víkend v Hradci Králové.

Radek John,  foto: ČTK
Na noční tiskové konferenci, která následovala ihned po zveřejnění výsledků internetové volby, John prohlásil, že jeho strana bude teď razantnější při prosazování svého programu:

"Prosadí 30 procent programu Věcí veřejných, jinak koaliční projekt nemá smysl. Ty věci jsou dojednány od léta a my stojíme o to, aby projekt pokračoval, pokud bude naplněna protikorupční strategie a pokud vyjednáme sociální pojistky reforem. Takže změny by měly být jenom k lepšímu v České republice. Rozhodně nepřistoupíme na dohody, kde nám někdo něco slíbí, a my budeme důvěřovat, že to splní. A pak se v průběhu týdnů dozvíme, že to neplní."

Nové vedení strany se teď podle Radka Johna bude snažit i o to, aby se zlepšil obraz Věcí veřejných, pošramocený sérií skandálů:

"Jediná možnost je odpracovat si to. My si to odpracujeme na reformách. Přesvědčíme lidi, že bez nás by to bylo sociálně mnohem tvrdší. A pak prosazováním protikorupční strategie. Prosadilo se osmnáct bodů z 58. Jestli se podaří prosadit všechny v průběhu těch dvou let, tak se zcela změní klima v České republice. Kdyby to tu bývalo před deseti lety, nebyly by se ukradly stovky miliard."

Znovu ale zopakoval, že za všemi skandály stojí snaha občanských demokratů provést ve Věcech veřejných vnitrostranický puč:

Radek John a Karolína Peake,  foto: ČTK
"Byl to puč organizovaný kmotry ODS. Byl organizován od září, nahrávání probíhalo několik měsíců. Byla tam nabízena finanční motivace. a tím se stalo, že o naší straně víte víc než o ostatních, zatímco kdybychom my byli platili některé lidi z jiných stran, dozvěděli byste se o jiných stranách."

John zdůraznil, že Věci veřejné nyní chtějí posílit i svůj vliv regionech. Na tom by měli pracovat zejména noví místopředsedové:

"Místopředsedové jsou posíleni o pana Šťovíčka ze Severočeského kraje, což je velmi oblíbený starosta Litvínova, a o Dášu Navrátilovou, to je zástupkyně Moravy, o pana Jarolíma, který je radním v Teplicích. Takže kraje dostanou větší hlas a budeme budovat krajskou strukturu a lidé z krajů, významné osobnosti, se budou dostávat do vedení Věcí veřejných. Ten hlas zazní mnohem větší silou."

První místopředsedkyní strany se stala Johnova protikandidátka a předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake. S volbou staronového předsedy je spokojena:

"Je to pro mne potvrzení mandátu, který dostal Radek John už před dvěma lety. Platforma, se kterou kandidovat s Věcmi veřejnými do Poslanecké sněmovny, bude obnovena. Já doufám, že se nám všem, nejenom Radku Johnovi, ale celému týmu, podaří obnovit důvěru v tuto platformu. V ty cíle, které přes všechny útoky na Věci veřejné jsou stále platné. A Radek je rozhodně tváří, která tuto platformu do sněmovny přinesla."

Jiří Pospíšil,  foto: Vláda ČR
K volbě nového předsedy se vzápětí vyjádřili i zástupci stran vládní koalice. Ministr spravedlnosti občanský demokrat Jiří Pospíšil Radku Johnovi k vítězství v přímé volbě pogratulovat, jeho zvolení ale podle něj nebude znamenat žádnou zásadní změnu dosavadních poměrů v koalici:

"My se domníváme, že dále bude pokračovat politika Věcí veřejných v dimenzích, jak ji dosud vedení Věcí veřejných realizovalo. Já rozhodně nečekám od staronového předsedy nějaké výraznější změny."

Kritičtějším vůči Johnovi byl místopředseda další vládní strany TOP 09 Marek Ženíšek. Podle něj aféry Věcí veřejných koalici ohrožují:

"Nás spíše zajímá, zdali Věci veřejné přestanou svými skandály a problémy plnit deníky a noviny a zdali se stanou v koalici stranou, která začne plně podporovat reformy."

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka zůstanou Věci veřejné pro vládní koalici nadále problémem:

"Mně připadá, že jako ministr selhal. Do jaké míry lze tohle hlasování pokládat za reprezentativní a spolehlivé, já nedokážu posoudit, ale odehrálo se to v téhle zvláštní straně a je to výsledek, který zřejmě bude mít pro koalici nějaké další důsledky. Ale jednoduché to podle mne nebude, ani s Radkem Johnem ani s žádným dalším předsedou."

Na znovuzvolení Radka Johna do čela Věcí veřejných ze své návštěvy v iráckém Bagdádu reagoval i premiér Petr Nečas. Nepředpokládá, že by se John znovu vrátil do jeho kabinetu. Podle něj se John vzdal funkce po zralé úvaze a podle všeho názor nezmění.