Senátor Czernin ocenil na setkání u Panny Marie z exilu české školy bez hranic

Setkání u Panny Marie z exilu

Socha Panny Marie z exilu se stala už potřetí místem setkání lidí, kteří se zabývají péčí o české krajany. V roce 2019 se na Strahově rozhodli, že se toto místo stane dnem veřejného auditu, co se podařilo, a co zůstalo na půli cesty.

Jiří Krátký | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Jak uvedl Jiří Krátký, vedoucí krajanského oddělení na ministerstvu zahraničí, řadu věcí se podařilo dotáhnout do konce. Ministerstvo loni pomáhalo krajanům zvládat covidovou krizi například v Británii nebo ve Venezuele. Podařilo se finančně zajistit Komenského školu v Rakousku a už brzy se v kalendáři objeví Den krajanů.

Senátor Czernin: Krajané jsou ambasadoři České republiky

Setkání se zúčastnil i senátor za TOP 09 Tomáš Czernin.

Socha Panny Marie z exilu | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

"Já se každoročně účastním tohoto setkání. Letos je to po třetí, kdy se 7. května setkáváme u Panny Marie z exilu a vzpomínáme na naše krajany, kteří žijí v zahraničí. Jak na ty, kteří odešli v době komunismu, tak na ty, kteří odešli po roce 1989, ať už natrvalo nebo dočasně. Je to důležitá skupina našeho obyvatelstva, jsou to lidé, kteří nás v cizině velice dobře reprezentují. Všichni měli odvahu a dá se říct, že všichni vesměs něčeho dosáhli. Jsou naši ambasadoři, kteří šíří dobré jméno České republiky."

Díky školám bez hranic děti neztrácí kontakt s vlastí

Setkání se zúčastnili kromě zástupců ministerstva zahraničí i zástupci ministerstva vnitra a školství.

Tomáš Czernin | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

"Je krásný fenomén, že nám rostou ve světě jako houby po dešti České školy bez hranic. Je dobré, aby děti lidí, kteří žijí v cizině, měly umožněnu výuku českého jazyka a vlastivědy, aby neztratily kontakt s vlastí. Když se vrátí do České republiky, tak mohou normálně pokračovat ve školní docházce. A pak tu byl zástupce ministerstva vnitra, to má zase spojitost s oblastí, která se týká občanství, voleb a tak dále," dodal senátor Czernin.

Představitelé ministerstev uvedli, že krajanská tématika v české společnosti rezonuje. Byl například dvojnásobně navýšen finanční příspěvek, na krajany se s důvěrou obrací zastupitelské úřady. Zatím se nepodařilo prosadit korespondenční volby. Senát si vzal za úkol, že bude iniciovat změnu zákona, aby se jím zabývala příští sněmovna, a krajané tak měli možnost volit korespondenčně.

Mariánský sloup už stojí

Replika původního mariánského sloupu na Staroměstském náměstí | Foto: Gampe,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Sochu Panny Marie z exilu, u které se setkání koná, objednali už v 50. letech čeští krajané v Americe. Připomíná existenci původního Mariánského sloupu se sochou Panny Marie na Staroměstském náměstí.

"Ta socha je tady, jak bylo řečeno, 28 let. Byla to iniciativa českých a slovenských exulantů, kteří udělali sbírku a nechali zhotovit tuto sochu Panny Marie. Chtěli, aby se vrátila na Staroměstské náměstí tam, kde byl Mariánský sloup, který je již obnoven. Byla na něj daná kopie té původní Panny Marie. Je dobře, že si Panna Marie z exilu našla místo na Strahově s výhledem na Prahu. Řekl bych, že to má určitou symboliku," připomněl senátor Czernin.

Výhled na Prahu od Panny Marie z exilu | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International