Ocenění silných žen u Panny Marie z exilu

Socha Panny Marie z exilu

U sochy Panny Marie z exilu pod Strahovským klášterem na Petříně se uskutečnilo už tradiční setkání lidí, kteří mají na starosti krajanskou komunitu.

Tomáš Czernin při setkání pod sochou Panny Marie z exilu | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Pozornost věnovaná krajanům je podle zvláštního zmocněnce pro krajany Jiřího Krátkého stále nedostatečná. Setkání u sochy Panny Marie z exilu se letos konalo už počtvrté. Mezitím se stalo tradicí, že setkání lidí, kteří mají na starosti krajanskou problematiku, je zároveň i určitou příležitostí k bilancování předchozího roku. „ V zahraničí máme stále silnou diasporu, úspěšné jednotlivce a rodiny. Bohužel neumíme s touto diasporou spolupracovat a využívat její potenciál pro rodnou vlast ve větší míře,“připojil senátor Tomáš Czernin (TOP09).

„ Je třeba udržet kontakty s našimi lidmi v zahraničí, aby se časem vraceli zpátky,“ zdůraznil Jiří Krátký. Zároveň ocenil, že v období pandemie došlo mezi krajanskými komunitami několikrát k on-line propojení a Češi v zahraničí ukázali, že jsou schopni se starat nejen o své problémy, ale i o lidi v jiných zemích.

K větší aktivitě českého státu vůči krajanům by mělo přispět znovuustavení podvýboru pro krajany v Poslanecké sněmovně. V jejím čele stanul Roman Bělor (STAN), podle kterého v uplynulém období krajanská agenda v parlamentu zamrzla.

Senátor Czernin připomněl silné ženy

Tomáš Czernin pod sochou Panny Marie z exilu  | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Pod sochou Panny Marie z exilu připomněl senátor Tomáš Czernin dvě významné osobnosti, které nás čerstvě opustily - bývalou americkou ministryni zahraničí Madelaine Albrightovou, která nikdy nezapomněla na své české kořeny a pak Medu Mládkovou, která velkou část svého života strávila v exilu.  Osudy obou těchto žen jsou příkladem toho, že Češi se ve světě neztratí.

Ocenil i další ženy, které všude po světě zakládají české školy nebo české krajanky, které pomohli při rychlém přesunu 1200 matek s dětmi z české krajanské komunity na Ukrajině. I ty měli na Strahově své zastoupení v osobě profesorky Čiževské: „Věřili jsme, že nám země předků pomůže. Všichni nám pomáhali a pomáhala nám i víra,“ zmínila Ludmila Čiževská.

Panna Marie z exilu - dar českých krajanů

Setkání u sochy Panny Marie z exilu | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Sochu Panny Marie z exilu, u které se setkání koná, objednali už v 50. letech čeští krajané v Americe. Připomíná existenci původního Mariánského sloupu se sochou Panny Marie na Staroměstském náměstí. Šlo o iniciativu českých a slovenských exulantů, kteří udělali sbírku a sochu nechali zhotovit. Chtěli, aby se vrátila na Staroměstské náměstí tam, kde byl Mariánský sloup, který je již obnoven. Zatímco na sloupu je kopie původní Panny Marie, Panna Marie z exilu přivezená před 29 lety z Chicaga našla místo na Strahově s jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu.

Hradčany | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • České hrdinky

    Panovnice, malířky, spisovatelky, političky, vědkyně, sportovkyně – pohled do české historie nabízí bohatou mozaiku výjimečných českých žen. 50 ženských příběhů očima…