Senátor Dryml /ČSSD/ údajně získával kompromitující materiály na své spolustraníky

Vladimír Dryml, foto: ČTK

Loni rozvířila politické vody aféra poslance ODS Jana Moravy, který se snažil získávat kompromitující materiály na své spolustraníky. Teď je aktérem opoziční sociální demokracie - konkrétně senátor a náměstek hejtmana Vladimír Dryml. Řada politiků ho vyzvala k odstoupení, on však rezignovat nehodlá a tvrdí, že nic nezákonného neudělal.

Vladimír Dryml,  foto: ČTK
Za celou kauzou stojí spory mezi šéfkou ČSSD na Královéhradecku Hanou Orgoníkovou a náměstkem hejtmana Vladimírem Drymlem. Vypukly už po krajských volbách, kdy Dryml, který se chtěl stát hejtmanem, nesouhlasil s uzavřenou koalicí. Před koncem roku pak oznámil, že si na něj Orgoníková údajně objednala poškozující reportáž. Zároveň se objevila informace, že se naopak Dryml pokusil kompromitovat Orgoníkovou. Figurant najatý Mladou frontou Dnes se vydával za bývalého policistu a zaznamenal Drymlovu snahu sehnat na Orgoníkovou informace. Při setkání ji obvinil ze zneužívání veřejných peněz v kraji a naznačil také, kolik jako senátor "detektivovi" za jeho služby zaplatí. Dryml později vydal prohlášení, podle něhož je prý obětí manipulace, která má poškodit ČSSD. Svou kauzu označuje za provokaci.

Poté se objevily se výzvy k rezignaci. Vladimír Dryml ustál hlasování krajské organizace ČSSD v Královéhoradeckém kraji. Zde se jednalo o tom, zda by měl odstoupit ze všech funkcí ve vedení kraje. Výsledky schůze přiblížila předsedkyně Krajské organizace ČSSD Hana Orgoníková.

"Pro hlasovalo šest členů krajského výkonného výboru, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo."

K rezignaci na funkci vicehejtmana vyzvali Drymla i předsedové krajských organizací ČSSD. Drymlova bezprostřední reakce byla velmi emotivní - rezignovat v žádném případě nehodlá:

"Provokatérům a teroristům se neustupuje. Kampaň proti mé osobě s cílem mě zničit, protože začínám dělat pořádek na kraji, je zřetelná. Připomíná mi to aféru Milady Horákové a jenom čekám, kdo se zmocní role prokurátora Urválka. Já neodstoupím."

K tomu ho však nepřímo vyzval i jeho stranický šéf Jiří Paroubek, se kterým se má setkat ve čtvrtek. Podle vedení strany by měl odejít z funkce náměstka hejtmana i ze senátorského klubu, řekl místopředseda ČSSD Milan Urban.

"Tenhle člověk prostě do sociální demokracie nepatří. Pan Dryml škodí sociální demokracii. Škodí pravděpodobně i tomu, co se má odehrávat v Hradeckém kraji. Pan Dryml udělal chybu, nepochopil to, takže se za ni neomluvil, za to musí nést následky. Nic víc, nic míň."

Dryml trvá na tom, že nic špatného neudělal.

"Já se nemám za co omlouvat, já jsem neprovedl nic, žádný trestný čin a jestli někdo poškodil ČSSD, tak to byl ten, kdo to celé zveřejnil, což byla Mladá fronta plus redaktor Janek Kroupa, nechvalně známý z jiných afér."

Vladimír Dryml tvrdí, že mu je vyhrožováno, i proto chodí ozbrojen pistolí. Rozhodl se podat trestní oznámení na deník Mladá fronta Dnes. Napadá mimo jiné informace listu, že si najal detektivní agenturu. Tvrdí, že byl osloven a informace mu byly nabídnuty. Královéhradecký krajský zastupitel Petr Luska však televizi Nova řekl, že se krátce po volbách dozvěděl, že si Dryml shání informace na Orgoníkovou prostřednictvím detektivní agentury.