Senátoři chtějí znovu navrhnout státní vyznamenání pro bratry Mašíny

Brüder Masín
0:00
/
0:00

Horní komora parlamentu bude znovu jednat o udělení státního vyznamenání pro bratry Mašíny. Už v loňském roce senátoři navrhli, aby členové odbojové skupiny bratří Mašínů byli vyznamenáni Medailí Za hrdinství. Prezident Václav Klaus jejich návrh ale nepřijal. Cenu T. G. Masaryka Mašínům tuto sobotu udělili čeští krajané v Kanadě. Proti udělení státního vyznamenání bratřím Mašínům se ale staví více než polovina obyvatel České republiky. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Postoj k bratřím Mašínům, kteří se počátkem 50. let postavili se zbraní v ruce na odpor proti komunistickému režimu a v roce 1953 se probili do Západního Berlína, stále rozděluje českou veřejnost. Podle průzkumu veřejného mínění v loňském roce bylo 55 procent dotázaných proti tomu, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání. Lidé kritizují zejména to, že Mašínové při svých ozbrojených akcích usmrtili šest osob. A podle reakcí Pražanů, které jsme oslovili tento týden, se názor veřejnosti příliš nezměnil:

"Já musím říct, že zkušeností s tím moc nemám, informací asi taky moc ne, spíš jenom z toho, co jsem slyšela v televizi. Nemám názor, že by cenu dostat neměli. - No, spíš ne. Myslím si, že je to sporné."

Podle Zdeny Mašínové, sestry Josefa a Ctirada Mašínů, je pochopitelné, že veřejnost má i půl století po jejich ozbrojeném útěku na Západ zkreslené informace:

"Komunistická totalita trvala příliš dlouho a několik generací bylo ovlivňováno tím, že po 48. roce šlo o právní stát. O režim, který měl většině lidí přinést lepší životní úroveň. To se neustále namlouvalo. Ale tady od prvních únorových dnů roku 1948 o právní stát nešlo. To bylo hrubé uchvácení moci, a první, co tento režim udělal, bylo to, že si podmanil policii, justici a armádu."

O tom, že český stát by měl bratry Mašíny za jejich ozbrojený odpor proti komunistickému režimu vyznamenat, se po roce 1990 jednalo už několikrát. Prezident Václav Havel ani jeho nástupce Václav Klaus jim však nikdy státní vyznamenání neudělili. Prestižní Cenu Tomáše G. Masaryka předali bratřím Mašínům až koncem minulého týdne čeští krajané v Kanadě.

"Udělení medailí českých emigrantů v Halifaxu je pro ně určitým zadostiučiněním. O to víc, že po šestnácti letech v jejich rodné zemi se neustále diskutuje o tom, jestli by měly být oceněny jejich činy nebo ne. To je nekonečná diskuse, která k ničemu nevede, protože tady přece už vůbec nejde o bratry Mašíny. Tady jde o celý systém, který má směřovat k demokracii. A oni jednali pouze v odkazu našeho otce, že proti zlu se musí bojovat,"

dodává k tomu Zdena Mašínová. Český Senát se po loňském neúspěchu znovu pouští do debaty o tom, zda prezidentu Václavu Klausovi navrhne bratry Mašíny na státní vyznamenání. Podle místopředsedy Senátu Edvarda Outraty, který se o minulém víkendu spolu s dalšími dvěma senátory udílení Ceny TGM v Halifaxu osobně zúčastnil, je diskuse o bratrech Mašínech velmi potřebná:

"U nás se hrozně málo ví o akcích třetího odboje a zdá se, že ta bílá místa v pamětech lidí velice často zaplňuje komunistická propaganda. Já teď například dostávám strašlivě nenávistnou korespondenci, co se týče role a situace například Mašínů. Ovšem oni nejsou sami. Podstatné je, abychom viděli toto období tak, jak v historii bylo, popřípadě skutečně podiskutovali o tom, které metody jsou správné, a které nejsou. Já myslím, že v tom Mašínové obstojí, ovšem ne na základě falešné verze, která, jak se zdá, se drží v hlavách velké většiny lidí."

O návrhu na udělení státního vyznamenání bratřím Mašínům a dalším členům jejich odbojové skupiny má Senát jednat ještě tento měsíc. Státní ceny tradičně uděluje prezident republiky při oslavách státního svátku 28. října.