Seznam drog se rozšíří

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna zřejmě už v březnu projedná návrh na zařazení do skupiny drog 33 nových omamných látek. Jejich seznam ve středu odsouhlasila vláda. Ministry k tomu přiměly nové okolnosti, kdy se tyto látky dostávají prakticky legálně do prodeje na některých místech České republiky.

Návrh předložili poslanci napříč stranami, kteří reagovali na prudký nárůst nabídky nových narkotik, především v Moravskoslezském kraji, kam se jejich prodejci přesunuli po změně legislativy v Polsku. Tyto de facto drogy jsou už také nabízeny v Hradci Králové a v Praze. Obchodníci v Ostravě či Českém Těšíně nabízejí například sáček s názvem Magic Apple. Prášek má podle expertů účinky podobné pervitinu. Náhražka marihuany se dá sehnat pod názvem Baka. Činností prodejců se už zabývá policie. Podle ostravských kriminalistů, ale obchodníci využívají toho, že některé látky nejsou zatím v České republice zakázané. Drogy se do Evropy dovážejí z Asie, do Česka jsou distribuovány především z Polska. Na některá jejich rizika upozornil Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil:

Jindřich Vobořil
"Jedno z těch rizik je určitě to, že my nevíme, co všechno ty látky dokáží udělat. Víme, že jsou už nějaká známá úmrtí v Evropě, protože to není jenom záležitost Polska a České republiky. No a samozřejmě ty chemické stimulační látky mají celou řadu dalších rizik, jako je při pravidelném braní selhávání kardiovaskulárního systému nebo jiné potíže v oblasti duševního zdraví například."

V Polsku se už podařilo uzavřít síť obchodů, která tyto látky prodávala pod hlavičkou sběratelské předměty, říká starosta Českého Těšína Vít Slováček:

Amsterdam-shop v Olomouci
"V okamžiku uzavření se okamžitě jejich aktivita přenesla přes hranici. Využívají tu možnost nedokonalosti zákona ve výčtu návykových látek a právě v těchto dírách se snaží působit a prodávat tyto návykové látky jako sběratelské předměty. V samotném Českém Těšíně okamžitě vznikly čtyři takovéto prodejny, rozšiřuje se to podle našich informací dále, je to v Ostravě na Stodolní ulici, je to Olomouc, je to vlastně celé česko-polské pohraničí."

Až na výjimky jde o látky na bázi přírodních canabinoidů. Jak potvrdil poslanec za ODS Pavel Bém, na rozdíl od nich ale mají několikrát silnější účinky:

Foto: ČTK
"Dnes ty účinky jsou řádově vyšší, a samozřejmě u syntetických drog to platí dvojnásob. Druhý moment spočívá v tom, že řada z nich jsou sice chemicky podobné těm původním přírodním canabinoidům, ale protože jejich účinek na organismus není dobře prozkoumán, tak mohou mít řadu dalších negativních efektů, které dnes vlastně pořádně ani neznáme."

Poslaneckou novelu zákona, která rozšíří seznam drog o dalších 33 omamných látek, vítají i policisté, potvrdil šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych:

"My jsme se na tomto návrhu podíleli s ministerstvem zdravotnictví a Národním monitorovacím centrem pro drogy a drogové závislostí a jednoznačně tuto úpravu vítáme. Trestněprávní úprava umožňuje použít veškerou škálu trestněprávních prostředků a tyto preparáty stíhat jako konvenční nelegální drogy."

Starosta Vít Slováček věří, že poslanci návrh novely schválí co nejdříve:

"Doufáme, že v co nejrychlejší době bude zmíněný zákon přijat, aby tyto látky mohly být pojímány policií jako drogy, na kterých je možno vypěstovat závislost. Policie bude moci účinně zakročit a tyto obchody nebo tento produkt vyloženě zakázat a dostat do kriminální roviny."

Podle premiéra Petra Nečase by zákonodárci měli nový seznam odsouhlasit v urychleném režimu:

"Na základě tohoto návrhu bude zařazeno 33 těchto nových drog na seznam návykových látek, který je součástí zákona o návykových látkách. Ta věc je velmi naléhavá, především v Moravskoslezském kraji v hraničních oblastech s Polskem, a proto je navrženo vyslovení souhlasu již v prvním čtení."