Škola testuje přítomnost drog pomocí samolepek

Foto: www.skolazonabezdrog.euweb.cz

Drogy na školách se těžko odhalují. Někde se snaží hlídat žáky pomocí kamer. Zajímavý nápad s využitím nových technologií se testuje na škole v Českých Budějovích. Tady hledají drogy pomocí samolepek jen o málo větších než poštovní známky. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Nápad se samolepkami pochází od vedoucího projektu doktora Petra Petra, který se nechal inspirovat v USA. Vyšší odbornou a střední školu v Českých Budovicích si vybral mimo jiné proto, že je známá, leží v centru města a má hodně posluchačů - kolem 350ti, uvedl její ředitel Karel Strnad.

"Jsou to studenti od 15 let nahoru a na Vyšší odborné škole od 20 do 24 let. Když pan doktor Petr Petr přišel s tímto nápadem, tak jsem se zpočátku obával, protože by mohla přijít v sázku naše dobrá pověst. Ale po úvaze jsem došel k závěru, že je nutno, aby se i takto bojovalo proti drogám. V případě, že by naše škola vyšla jako čistá a mohli bychom být příkladem, myslím, že by se do projektu přihlásily další školy. Je to jedna z cest, jak bychom mohli tento trend, který zasahuje i do mladších ročníků, zmírnit."

Netradiční projekt 'Škola bez drog' inicioval Jihočeský kraj. Školy se mohou samy rozhodnout, jestli nechají svoje studenty prověřit. Letos probíhá jen pilotní testování, za které kraj zaplatil 90 tisíc korun a školy ho zatím mají zdarma. A jak takové testování probíhá? Odborníci mohou přijít do školy kdykoliv a testovat třeba i sborovny učitelů.

"Mají takové nálepky, chodí po lavicích a sbírají vzorky, co na lavicích je. Byli na WC, brali vzorky z klik, byli ve sborovně, brali vzorky ze stolů vyučujících. Na to potom nastříkají nějakou chemii a nastane reakce. Buď zůstane nálepka barevně stejná, pak je to negativní a nebo se zbarví a potom je jasné, že tam ta droga byla. Proti každé droze je jiná nálepka, jiná chemie. Kdyby se droga našla, tak by bylo po naší pověsti. Říkalo by se: taková perfektní škola a také tam jsou drogy. Nebyli bychom samozřejmě jediná, dneska je to i na základních školách. Zatím to bylo čisté. Testování je anonymní. Oni neví, kdo v té lavici sedí. Čili po právní stránce je to čisté a myslím, že by nemohl být žádný protest, abychom toho nechali."

O tom, že nechá prověřit lavice a toalety ředitel školy Karel Strnad studentům ani jejich rodičům neřekl. Podle jeho slov však žádné stížnosti nezaznamenal. Vedoucí nadace Drop in, která se zabývá prevencí a léčbou drogových závislostí, Jiří Presl si však myslí, že takové testování studenty od užívání drog neodradí. Je to zbytečná represe a spíše je to naštve. Presl se navíc domnívá, že nulová tolerance drog podle USA je v Evropě překonaná. Spíše je lepší se studenty mluvit a nekriminalizovat je hned kvůli marihuaně.